FRYKTER KATASTROFE:  Christian Steel ved samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA) sier han frykter en økologisk katastrofe i Norge, dersom ikke politikerne legger opp til et landbruk der levevilkårene til pollinerende insekter som humler og villbier ivaretas bedre. Foto: SABIMA
FRYKTER KATASTROFE: Christian Steel ved samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA) sier han frykter en økologisk katastrofe i Norge, dersom ikke politikerne legger opp til et landbruk der levevilkårene til pollinerende insekter som humler og villbier ivaretas bedre. Foto: SABIMAVis mer

- Listhaug styrer oss mot en økologisk katastrofe

Norske villbier og humler kan bli utrydda om ikke landbrukspolitikken endres, mener SABIMA-leder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Generalsekretær Christian Steel ved Samarbeidsrådet for biologisk mangfold (SABIMA), mener den norske landbrukspolitikken feiler totalt når det gjelder å sørge for at pollinerende insekter som humler og villbier ikke utryddes.

- En tredjedel av alle villbier i Norge er allerede rødlistet. Det er en veldig alvorlig trend, som viser at politikerne har sviktet fullstendig og ikke tar dette på alvor, sier Steel til Dagbladet.

- Økologisk katastrofe I Norge har 12 villbiearter ikke blitt observert de siste årene, og er trolig borte for godt, ifølge Steel. Samtidig er seks av de 35 humleartene som er registret i Norge oppført som utrydningstruet.

Steel mener regjeringens landbrukspolitikk er helt avgjørende for levevilkårene til disse pollinatorene, og at landbruksminister Sylvi Listhaug ikke tar ansvaret på alvor.

- Listhaugs manglende villbiepolitikk styrer oss mot en økologisk katastrofe, sier han til Dagbladet.

- Hun vil intensivere landbruket, noe som ikke bare vil føre til at mange mindre bruk vil måtte legge ned, men også at bønder vil legge om drifta til mer effektiv produksjon av store volum. Begge deler på bekostning av blomster - og bier, fortsetter han.

Han mener det er kortsiktig av Listhaug å fokusere på intensiv drift. Det produserer kanskje mer mat på kort sikt, men ikke på lang sikt - om pollinatorene blir borte, mener han.

FÅR KRITIKK: Landbruksminister Sylvi Listhaug. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
FÅR KRITIKK: Landbruksminister Sylvi Listhaug. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

- Blomsterrike kulturlandskap gror igjen når de ikke slås eller beites på. Slått og beite av ugjødslet, blomsterrik mark er tidkrevende og produserer ikke mat mest effektivt, men er likevel en livsviktig del av et bærekraftig landbruk fordi vi trenger de pollinerende insektene for å få produsert mat på de intensivt drevne arealene, sier Steel.

Sylvi Listhaug ønsker ikke å kommentere denne saken.

- Må snu tankegangen Steel forteller at hans inntrykk er at landbruksministeren ikke er bevisst hvor viktig de pollinerende insektene er for matproduksjonen.

- Opp mot 30 prosent av maten vi spiser er avhengig av å bli pollinert av humler og andre villbier. Dette handler om selve livsgrunnlaget vårt, sier han.

Han mener politikerne nå må «snu tankegangen fra hva biene kan gjøre for landbruket, til hva landbruket kan gjøre for biene».

- De må legge til rette for at bøndene kan drive et landbruk der levevilkårene til de pollinerende insektene ivaretas. Dette ansvaret har de ikke tatt, og de tar det ikke nå, sier Steel.

- Må på agendaen I Europa er situasjonen til de pollinerende insektene enda dårligere enn i Norge. En fersk rapport viser at 24 prosent av humlene er utrydningstruet, og at insektenes kapasitet til å bestøve avlinger har sunket med rundt fem prosent i perioden 2000 til 2010, som følge av at de stadig blir færre.

Steel tror at dersom ikke landbrukspolitikken i Norge endres, vil vi se samme utvikling i Norge de kommende åra.

KLØVERHUMLA: Kløverhumla (Bombus distinguendus) er en av seks humlearter som er rødlistet i Norge. Foto: Frode Ødegaard/NINA
KLØVERHUMLA: Kløverhumla (Bombus distinguendus) er en av seks humlearter som er rødlistet i Norge. Foto: Frode Ødegaard/NINA Vis mer

- Listhaug ønsker å drive oss i den samme retningen som resten av EU. Å ta vare på villbiene og de andre pollinerende insektene må komme på den politiske agendaen. Det kan ikke bare være opp til hva den enkelte kan gjøre i hagene sine, eller hva den enkelte bonde gjør på dugnad på gården sin.

Dagbladet skrev fredag om bonden Per Oskar Ømren fra Råde i Østfold, som driver kløverproduksjon. Han forteller at hans avling er fullstendig avhengig av hvor mange humler som pollinerer åkeren i løpet av sommeren.

TRENGER HUMLA: Bonden Per Oskar Ørmen har drevet med kløverproduksjon på gården sin i Råde i Østfold de siste sju åra. Han forteller at størrelsen på avlinga er avhengig av hvor mange humler som har pollinert kløveret i løpet av sommeren. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TRENGER HUMLA: Bonden Per Oskar Ørmen har drevet med kløverproduksjon på gården sin i Råde i Østfold de siste sju åra. Han forteller at størrelsen på avlinga er avhengig av hvor mange humler som har pollinert kløveret i løpet av sommeren. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer