HOLDER PÅ NORSKEN: Statsråd Sylvi Listhaug vil ikke sløyfe norskundervisning for asylsøkere.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
HOLDER PÅ NORSKEN: Statsråd Sylvi Listhaug vil ikke sløyfe norskundervisning for asylsøkere. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Listhaug svarer Tybring-Gjedde: - Jo, asylsøkere bør lære norsk

Statsråden vil ikke vike fra regjeringas politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag sendte Christian Tybring-Gjedde og Oslo Frp 30 forslag til en «framtidsretta asylpolitikk» til Frps stortingsgruppe.

Mandag fulgte Frp-toppen opp med å foreslå å sløyfe norskopplæring til asylsøkere og heller lære dem engelsk og håndverksfag. Dette hevdet Tybring-Gjedde er mer nyttig for å bygge opp et krigsherja land - som for eksempel Syria. 

- Man må gjøre noe fornuftig mens konflikten raser og man venter på å dra tilbake for å bygge opp landet sitt. Det er naturlig at dem som kommer til Norge fra Syria får opplæring i håndverksfag og helsefag, fag som er viktige når man skal bygge opp et land, sa han til Dagbladet mandag. 

Tybring-Gjedde la da til grunn at han ønsker at asylsøkere som kommer til Norge skal tilbake til sitt opprinnelsesland så snart sikkerhetssituasjonen tillater det. Da bør Norge heller stille opp tiltak som er nyttige for asylsøkerne i tida etter oppholdet i Norge, mener han.

Det er veldig lite nyttig å lære norsk om du skal tilbake til Syria, la Tybring-Gjedde til. 

Kritikk fra Høyre, Venstre og KrF
Samtidig kritiserte Tybring-Gjedde de andre partiene på Stortinget for å fokusere mer på å kritisere Frps tiltak enn å komme opp med en egen asyl- og integreringspolitikk. 

Utspillet om å droppe norskundervisning vekket harme blant både Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Regjeringas samarbeidsparti forlangte å vite om Tybring-Gjedde snakket på vegne av seg selv eller om dette var en ny linje fra Frp. Uansett mente sentrum-høyre partiene at Frp nå vinglet i integreringspolitikken.  

Nå får de borgerlige svaret sitt: Sylvi Listhaug forteller Dagbladet at hun ikke støtter partifellens forslag. Asylsøkere til Norge bør lære norsk, ikke engelsk, fastholder hun i takt med regjeringas politikk, og viser til forliket fra Stortinget.

Listhaug står på sitt - Regjeringa kommer til å følge opp integreringsforliket som et bredt flertall på Stortinget står bak. Vi er opptatt av at de som kommer til Norge, og får opphold, skal lære seg norsk og komme seg i arbeid så raskt som mulig. Språk er en viktig forutsetning for å kunne arbeide innenfor en rekke sektorer, derfor er norskkunnskaper viktig, sier hun som svar til Tybring-Gjedde.

Landets første innvandrings- og integreringsminister hevet mange øyebryn da hun forrige uke fortalte Dagbladet at asylsøkerne må «yte, ikke bare nyte». Listhaug sier at hun ønsker norsktalende asylsøkere i arbeid så fort som mulig, og legge til rette for arbeidspraksis. 

- Regjeringa vil også komme tilbake til introduksjonsordningen i den bebudede integreringsmeldingen. Det vil være fornuftig å i større grad kombinere norskopplæring i klasserom med arbeidspraksis fra starten av. Dette bidrar til at den enkelte lettere kommer inn i lokalsamfunnet, lærer norsk arbeidsliv å kjenne og får muligheten til å få en fot innenfor arbeidslivet, hevder hun. 

Skattebetalere Statsråden understreker avslutningsvis at hun anser norsk er viktig for at asylsøkerne skal bli skattebetalere og komme seg bort fra offentlige støtteordninger. 

- Vi er opptatt av at vi skal skape skattebetalere og at færrest mulig lever på offentlige stønader. Dette er avgjørende for at den norske velferdsmodellen skal være bærekraftig på sikt og at vi ikke kommer i en situasjon der vi må kutte velferdsordninger- og ytelser som vil ramme dem som sliter mest i samfunnet, sier innvandrings- og integreringsministeren.