Dagbladet avslører Frp-drama

Listhaug tapte: Presset fram ny votering

Stortingsgruppa til Frp sa først ja til Acer - akkurat det partiet mente da de satt i regjering. Da fikset Sylvi Listhaug en ny votering, og plutselig ble utfallet et annet. Målet var minst mulig medieoppmerksomhet, ifølge kilder.

FIKSET NY VOTERING: Påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug sørget for ny votering da stortingsgruppa først sa nei til å snu i Acer-saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FIKSET NY VOTERING: Påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug sørget for ny votering da stortingsgruppa først sa nei til å snu i Acer-saken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vekket sterke reaksjoner internt i Frp at partiet snudde i spørsmål om Acer.

Tidligere olje- og energiminister Tord Lien (Frp) advarte sterkt mot snuoperasjonen i Dagbladet. FpU kalte det hele «reinspikka populisme».

Dagbladet kan nå fortelle at det har vært uro internt i stortingsgruppa også, og at Frp-gruppa først sa nei til å snu i Acer-saken.

Særlig er det partileder Sylvi Listhaugs håndtering som enkelte stortingsrepresentanter har reagert på overfor Dagbladet.

Sylvi Listhaug er forelagt opplysningene i denne saken, men velger å ikke kommentere den.

«Minst mulig oppmerksomhet»

Dagbladet får bekreftet fra flere kilder at stortingsgruppa først sa ja til Acer i en svært jevn votering.

Argumentet var blant annet at Acer-saken ble lagt fram av deres egen statsråd, Tord Lien, da de satt i regjering.

Kilder forteller også at en av avveiningene var hvilket standpunkt i Acer-saken som ville skape minst oppmerksomhet i media. Man ønsket ikke å gi Senterpartiet mer oppmerksomhet i det som er en vinnersak for Trygve Slagsvold Vedums parti.

Men utfallet av voteringen skal ha falt dårlig i smak hos påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug, som i praksis allerede har tatt over styringen av partiet i forkant av landsmøtet der hun formelt blir valgt.

Snuoperasjon

På neste gruppemøte sto ikke votering i Acer-saken på dagsorden, men paritet skulle formulere standpunktet man ble enige om sist nærmere.

Flere kilder forteller Dagbladet at det «plutselig» ble bedt en ny votering i Acer-saken. En stortingsrepresentant sier at det er veldig uvanlig at en sak det er votert over blir tatt opp til ny votering.

I votering nummer to fikk Listhaug viljen sin: Frp's stortingsgruppe snudde midtveis i sin egen snuoperasjonen, og partiet var nå mot Acer.

En kilde understreker at resultatet «ble akseptert av gruppa».

Frp var opprinnelig blant partiene som stemte for å melde Norge inn i Acer for bare tre år siden. Nå blir de med Rødt, SV, og Senterpartiet i kampen mot Acer.

Stor Sp-lekkasje

Fremskrittspartiet har i helga digitalt landsmøte med ledelsen samlet på Gardermoen. Med målinger rundt 10 prosent - langt bak valgresultatet på 15 prosent i 2017 - handler mye nå om å redde stumpene inn mot høstens valg.

I Dagbladets siste meningsmåling for april viser bakgrunnstallene at Frp aldri har mistet flere velgere til Senterpartiet siden de frivillig gikk ut av regjering.

I januar 2020 hadde Frp mistet 19 000 velgere til Senterpartiet. Dette tallet har nå økt til 30 000 - og trenden er klar: Stadig flere Frp-velgere fra 2017 går til Senterpartiet. Frp-ledelsen klarer ikke å stanse lekkasjen.

Acer er et av Senterpartiets favorittemaer i industripolitikken der argumentet er at Norge vil miste kontroll over energipolitikken.

Nå mener plutselig Frp og Senterpartiet det samme om Acer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer