Listhaug til flyktninger: - Reis hjem

Sylvi Listhaug krever at Jonas Gahr Støre avklarer innvandringspolitikken før valget. Samtidig ber hun Støre se til Arbeiderpartiets danske søsterparti som nå sender syriske flyktninger tilbake. - Useriøst og usant, svarer Ap.

SER TIL DANMARK: Påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug ber Arbeiderpartiet la seg inspirere av sitt danske søsterparti. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
SER TIL DANMARK: Påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug ber Arbeiderpartiet la seg inspirere av sitt danske søsterparti. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Det er veldig synd at Arbeiderpartiet ikke hører på sitt danske søsterparti Socialdemokratiet. Frp står langt nærmere dem enn det Arbeiderpartiet gjør, sier påtroppende Frp-leder Sylvi Listhaug.

Til helgen blir Listhaug ny Frp-leder på partiets digitale landsmøte. Da skal partiet også spisse innvandringspolitikken ytterligere.

Mye av inspirasjonen har kommet fra Danmark, som Listhaug nå ber Støre også se til. Der styrer Arbeiderpartiets søsterparti med statsminister Mette Frederiksen skuta.

For når Listhaug skal høre noe hun virkelig nyter, setter hun på plata med sitater fra danskenes innvandringsminister Mattias Tesfaye:

«Det har kommet noen mennesker til Danmark, for å bli en del av vår velstand og trygghet, som ikke anerkjenner at Danmark bygger på noen frihetsrettigheter, for eksempel ytringsfrihet.»

«Innvandrere som ikke vil respektere danske verdier, bør forlate Danmark.»

«Vi må være mer ærlige og direkte. Noen innvandrere har vært på kontantytelser i lang tid. De har aldri lyktes å bli en del av samfunnet. Kanskje var det bedre for alle hvis de vendte hjem til deres eget land.»

- Dette er musikk i mine ører. Det utrolige er at det kommer fra Aps søsterparti i Danmark, smiler Listhaug.

- Tenk om vi fikk høre en Arbeiderparti-politiker si noe sånt! Det er jo dette vi i Frp også har sagt. Skal du være i Norge må du integrere deg og bidra, fortsetter hun.

VARSLER ENDRING: En offensiv Sylvi Listhaug gjorde det klart at hun kommer til å rendyrke Frp. Reporter: Steinar Suvatne. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet Vis mer

Disse bør reise

- Hva er det du forventer av Jonas Gahr Støre før valget?

- Jeg lurer på hva han mener om danske Socialdemokratiets asylpolitikk. Er den uansvarlig og altfor streng? Har han store problemer med den? Svarer han nei, så skjønner jeg ikke hvorfor han kritiserer Frp.

- Så vil jeg spørre ham om han vil reversere innstrammingen vi nettopp fikk gjennomslag for da vi økte fra tre til fem år for å få permanent opphold, sier Listhaug.

Listhaug er nøye med å understreke at folk som har kommet til Norge og har permanent opphold eller er norske statsborgere, har full rett til opphold i landet.

Det er likevel to store men:

  • Flyktninger bør reise hjem når det er trygt i hjemlandet. I Danmark sendes nå syriske flyktninger tilbake til hjemlandet.
  • Dem som ikke støtter opp om norske frihetsverdier bør finne seg et annet land enn Norge.

Asyl-stopp

- Utgangspunktet for Flyktningkonvensjonen var midlertidig opphold, ikke at man skulle etablere seg i Norge eller andre land man fikk beskyttelse i. Det å søke asyl er blitt en måte å komme seg til rike land der de kan ha en helt annen levestandard. Jeg skjønner at folk vil det, men det er ikke bærekraftig, sier Listhaug, og fortsetter:

- Derfor foreslår vi i vårt program å stanse muligheten til å søke asyl i Norge, da skal du sendes til et tredjeland vi får avtale med og få søknaden behandlet der. Socialdemokratiet i Danmark lanserte forslag til nytt asylsystem identisk med Frps uka etter oss, slår Listhaug fast.

- Barn født i Norge av flyktninger kjenner ikke noe annet land, skal heller ikke de slå rot her?

- Nei, har du ikke permanent oppholdstillatelse skal du tilbake, dersom det blir trygt. Det høres ut som om det er en straff å reise tilbake til sitt hjemland? Det er en absurd debatt.

- Norge er vel hjemlandet til en toåring som er født her?

- De er født i Norge, men Norge er ikke hjemlandet til foreldrene. De fleste som har foreldre som er fra andre land har en tilknytning til det landet. Når du er tre eller fire år, hva er det viktigste i livet? Det er foreldrene, det er der de er som er ditt hjem. Hele poenget her er at flyktningkonvensjonen handler om å hjelpe folk midlertidig. De skal reise hjem og bygge opp sine hjemland.

Barnehijab er ut

- Er barnehijab forenlig med norske verdier?

- Vi ønsker å forby det fordi å tildekke jenter ikke hører hjemme i Norge.

- Hvis man mener barna skal gå med hijab, bør man bosette seg i et annet land enn Norge?

- Jeg mener det ikke hører hjemme i Norge, men det er ikke forbudt i Norge nå - det er Frp alene om å mene, sier Listhaug, og trekker inn andre verdier hun krever full oppslutning om for at man skal være velkommen i Norge.

- Har du problemer med at innbyggerne i Norge har kritiske bemerkninger til profeten Muhammed og går til fysiske angrep, så er spørsmålet om du befinner deg i rett land. Da bør du kanskje bosette deg i et land der religioner ikke kritiseres eller innrette deg etter de verdiene, lovene og reglene som gjelder her.

- De som angrep SIAN-demonstrasjonene og politiet bør flytte fra Norge?

- Jeg støtter ikke brenning av Koranen eller SIAN, men jeg forsvarer ytringsfriheten. Hvis du er opptatt av at det ikke skal sies et skeivt ord om religionen du tilhører, finnes det andre land som passer bedre. Iran eller Saudi-Arabia for eksempel. Eller hvis du er uenig i at jenter skal ha samme muligheter som gutter i Norge? Det finnes nok av land å velge i der likestilling ikke eksisterer. For da har du ikke noe i Norge å gjøre.

- Frislipp med Ap

Arbeiderpartiet vedtok sitt innvandringsmanifest - enstemmig - på landsmøtet i 2019 der hovedgrepet er målet om å få færre asylsøkere ved grensen og heller prioritere kvoteflyktninger og hjelp i nærområdene.

En Ap-ledet regjering vil føre til en mer liberal innvandringspolitikk, hevder Listhaug, mens dagens politikk styres med langt mer innvandringsliberale Venstre og KrF i regjeringskontorene - med Frp's støtte.

- Ap blir jo beskyldt for å ha kopiert dere i innvandringspolitikken, hva er det du redd for?

- Jeg ønsker å vise hvor enorm forskjellen er på Arbeiderpartiet i Norge og søsterpartiet deres i Danmark. Når vi blir beskyldt for å gå langt og ha en så streng politikk, så ja vel. Det er omtrent det Socialdemokratiet i Danmark står for.

- Med Arbeiderpartiet blir det frislipp. De vil ta imot flere kvoteflyktninger og sender et signal om at det skal mykes opp. Det blir lagt merke til der ute, sier Listhaug.

- Frislipp med Ap og Sp i regjering? Det mener du vel ikke?

- Det er lite som tyder på at de får rent flertall.

- Du har selv sittet i regjering med Venstre?

- Ja, men det var vi som styrte skuta på det området. Jeg takket min skaper for at Venstre og KrF ikke satt i regjering under flyktningkrisen. Ap og Sp kan være avhengig av SV, som Støre vil ha med. Og de kan bli avhengig av Rødt og MDG, som virkelig ønsker å åpne grensene. Jeg er redd for hvordan dette vil gå.

- Desperasjon fra Listhaug

Innvandringspolitisk talsperson Masud Gharahkhani i Arbeiderpartiet sier partiets politikk er klar og tydelig.

- Vi ønsker en mer rettferdig og bærekraftig innvandringspolitikk som prioriterer de som trenger det mest, hindre dødsreisene over Middelhavet og gjøre en større innsats for flyktninger i nærområdene, sier Gharahkhani.

Han mener Listhaugs angrep på Arbeiderpartiet og eventuelle samarbeidspartier faller på sin egen urimelighet.

- Den største uenigheten i innvandringspolitikken i dag er innad mellom partiene på høyresida, og jeg ønsker Listhaug lykke til videre med å bortforklare dette. Arbeiderpartiet har de helhetlige løsningene for en forutsigbar og rettferdig innvandring som regjeringen og Frp mangler, sier Ap-toppen fast, før han fortsetter:

- Det er useriøst og usant når Listhaug prøver å tegne opp et bilde av frislipp og åpne grenser med Arbeiderpartiet i regjering, men det er vel et bare nok tegn på desperasjon fra den påtroppende partilederen til et parti som nå sliter på meningsmålingene få måneder før valget, sier Gharahkhani.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer