Listhaug til Kongen med asylforslag

Foreslår asylinnstramminger i ekstraordinært statsråd tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til tross for heftig kritikk fra opposisjonen, jusseksperter og menneskerettighetsorganisasjoner er det ikke ventet at innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) gjør større endringer i det opprinnelige høringsforslaget som ble lagt fram i romjula.

- Jeg er opptatt av at vi skal stille krav til dem som kommer til Norge. Det er for eksempel viktig at de som skal hente familiemedlemmer hit, kan forsørge dem, det er et viktig prinsipp, sa Listhaug tidligere denne uka.

Stram politikk Hun slo fast at innvandringspolitikken må være stram, også av hensyn til integreringen og arbeidet med å unngå radikalisering.

- Mange av dem som har gjennomført terroraksjoner i Europa er født og oppvokst i Frankrike og Belgia. Det viser hvor viktig det er at vi lykkes med integreringen, og det har igjen sammenheng med hvor mange som kommer til Norge, framholdt Listhaug.

Før påske la hun fram et forslag som gir kommunene rett til å holde tilbake pengestøtte til innvandrere som ikke består norskprøven i introduksjonsprogrammet.

Torsdag ble det kjent at utlendingsmyndigheten instrueres til å kalle tilbake oppholdstillatelsen dersom en flyktning ikke lenger har behov for beskyttelse.

- Instruksen er en viktig innstramning i asylpraksisen. De som ikke lenger har behov for beskyttelse, må returnere til hjemlandet sitt og hjelpe til å bygge det opp igjen når det er trygt, sa Listhaug.

40 forslag De to innstrammingstiltakene kommer i tillegg til pakken som legges fram på Slottet klokken 10 tirsdag.

Regjeringen avholder ekstraordinært statsråd fordi Høyre innleder sitt landsmøte fredag, som vanligvis er dagen da regjeringen møter kongen.

Fra Stortinget minnes Listhaug om at hun ikke har flertall alene. Venstres stortingsgruppe sa tvert nei til hennes 40 forslag og hevdet at de bryter med folkeretten. KrF krevde betydelige endringer.

- Regjeringen står fritt til å fremme hva de vil, men jeg håper de vil tenke langsiktig, klokt og effektivt, sier KrFs Geir Toskedal til NTB.

Venstre-leder Trine Skei Grande sier den største endringen fra november, da Stortingets seks største partier inngikk et forlik om innstramminger i asylpolitikken, er at så mange færre kommer til Norge.

- Jeg forventer at hun forholder seg til forliket og til fakta, sa Grande til NTB i påskeuka. 

(NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram