Listhaug til krig mot hasj

Folkehelseministeren er bekymret for cannasbis-bruken blant norsk ungdom. Hun mener ungdom har fått det for seg at hasj er lovlig og trygt.

BEKYMRET: Folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) er bekymret for ungdoms bruk av cannabis. Hun mener det skorter på kunnskap om stoffet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
BEKYMRET: Folkehelseminister Sylvi Listhaug (Frp) er bekymret for ungdoms bruk av cannabis. Hun mener det skorter på kunnskap om stoffet. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Folkehelseministeren mener at mange norske ungdom har utviklet et naivt forhold til cannabis.

- Inntrykket mitt er at mange unge tror cannabis nærmest er lovlig nå, og helt ufarlig. Ingen av delene stemmer. Ungdom i dag drikker mindre enn før, men bruken av cannabis øker, samtidig som at stoffet har blitt sterkere og dermed farligere Det er veldig bekymringsfullt. Det er noe vi må ta på alvor.

Alkohol og hasj

2019-tall fra Ungdata viser at hver fjerde gutt i tredjeklasse på videregående har prøvd hasj eller marihuana. 13 prosent av alle jenter på sisteåret på videregående oppgir at de har prøvd.

- Unge bør heller drikke enn å røyke hasj?

- Cannabis er et ulovlig stoff, og konsekvensene av bruk kan bli veldig alvorlige. Alkohol er lovlig, men det er også skadelig for kroppen, hvis man ikke praktiserer måtehold, svarer Listhaug.

RØYKEFRI: Eldre- og folkehelseminister Sylvi Listhaug fikk mye oppmerksomhet etter at et bilde av henne fra et landsmøte i 2018 begynte å sirkulere på nettet. Video: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Økende bruk

Bruken av cannabis er trolig høyest i Oslo.

Bare fra 2015 til 2018 har andelen tenåringsgutter i Oslo som har prøvd cannabisprodukter som hasj og marihuana, økt fra 10 til 17 prosent. I tredje klasse på videregående har 38 prosent av hovedstadsgutter og 23 prosent av jentene i Oslo prøvd cannabis. Samme tall for 2015 var 30 og 20 prosent, ifølge Nova.

- Da jeg begynte som folkehelseminister, hadde jeg ingen aning om at bruken var så omfattende. Jeg mener det er utrolig viktig å informere ungdom og foreldre om hvilken risiko man utsetter seg for om man bruker cannabis, sier Listhaug.

- Tror det er lovlig

Rusreformen til regjeringen slår fast at man ikke skal straffeforfølge personer tatt for besittelse av narkotika til eget bruk. De skal i stedet få tilbud om hjelp og behandling.

- Frp's standpunkt er at det burde være forbudt å bruke og besitte stoffer som cannabis. Det handler om å sende et signal om at dette ikke er et lovlig og ufarlig stoff, slik mange unge nå allerede tror. Så ønsker vi selvfølgelig å gi de som bruker denne typer stoffer hjelp til å slutte. Med regjeringens rusreform vil det fremdeles være ulovlig å bruke og besitte cannabis. Men om man blir tatt får man behandling, ikke straff, sier Listhaug.

Spesielt er det økende nivåer av virkestoffet THC som bekymrer folkehelseministeren. THC kan føre til psykose hos brukeren, i verste fall etter én gangs bruk. Det er i dag langt mer THC i cannabis enn tidligere.

Farlig stoff

Målinger Kripos har gjort av beslag viser at det har vært en økning av virkestoffet THC fra rundt 10 prosent i 2010 til over 30 prosent i første halvår i år. Det øker sjansen for avhengighet og psykiske lidelser hos bruker.

- Man vet aldri hvordan man reagerer på cannabis. I dag er det mye mer THC i cannabis, og det skumleste er at man aldri kan vite hvor mye THC man får i seg. I verste fall kan man ødelegge seg for alltid, sier hun.

KOM MED UTTALELSE: Charlo Greene sluttet på direkten under en nyhetssending for KTVA 11 News Alaska. I en fersk video forklarer det tidligere nyhetsankeret hvorfor hun gjorde som hun gjorde. Video: Alaska Cannabis Club Vis mer

Informasjonskampanje

Helsedirektoratet setter nå i gang et informasjonsarbeid for å øke bevisstheten rundt cannabisbruk. Hun ønsker at ungdom skal forstå hvor farlig stoffet er, og at foreldre skal innse hvor enkelt det er få tak på.

- I dag kan en bestille cannabisprodukter hjem i postkassa. Det tror jeg at få foreldre er klar over.

Men i Listhaugs regjeringspartner Venstre er det sterke krefter som ønsker å legalisere bruk av cannabis.

- Det er min jobb å tenke på den norske folkehelsa. Bruken kan få store konsekvenser for den enkelte, og derfor mener jeg det er viktig å sette fokus på hvor farlig bruken av cannabis faktisk kan være. Venstre får mene hva de vil - i Frp har vi aldri støttet legalisering av narkotiske stoffer.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer