Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug trosser eget parti og åpner nytt prosjekt for innvandrere i arbeid

Drammen Frp liker dårlig at partiets statsråd skal kaste glans over et prosjekt de mener forskjellsbehandler innvandrere og nordmenn.

KRITIKK FRA EGNE: Sylvi Listhaug burde ikke dra til Drammen, sier Drammen Frp. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
KRITIKK FRA EGNE: Sylvi Listhaug burde ikke dra til Drammen, sier Drammen Frp. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Drammen kommune er blant støttespillerne til prosjektet «Internasjonale Drammen», hvor 500 bedrifter i Drammens-regionen skal ansette to innvandrere hver innen 2020. Milliardær Terje Stykket og prest Ivar Flaten står bak prosjektet. 

Tirsdag 9. februar skal prosjektet lanseres. Statsminister Erna Solberg (H) skulle etter planen bivåne åpninga, men måtte melde pass. Da falt oppgaven til innvandrings- og inkluderingsminister Sylvi Listhaug (Frp). 

Dét liker Drammen Frp dårlig. Partiet støtter ikke «Internasjonale Drammen» og misliker at en Frp-statsråd skal bidra til å kaste glans over åpninga.

- Burde gjort andre ting - Sylvi er jo alltid velkommen til Drammen. Men vi kan ikke legge skjul på at vi mener det finnes mer fornuftige ting for henne å bruke tid på enn dette, sier Jon Helgheim, leder i Drammen Frp.

Han mener prosjektet bedriver en forskjellsbehandling av innvandrere og de andre jobbsøkerne.

- Dette er feil signaler å gi. Jeg pleier sjelden å legge meg opp i hva private initiativtakere gjør, men vi synes ikke det offentlige skal delta i dette prosjektet. Vi mener «Internasjonale Drammen» bidrar til å fortrenge de andre jobbsøkerne. Det er like viktig at alle jobbsøkere kommer i jobb, ikke bare innvandrere, og vi går nå inn i en tid med økende ledighet, sier Helgheim.

- Må følge ordre Han godtar at Listhaug «må bli med på det hun får ordre om», men understreker at prosjektet hun skal kaste glans over ikke er god Frp-politikk.

- Vi har kommet med våre synspunkter på dette til departementet. Som statsråd må man bli med på det man får ordre om, selv om det ikke er helt etter partiboka til Frp. 

Tirsdag var Listhaug ute i Dagbladet og fortalte at innvandrere må «yte, ikke bare nyte». Helgheim mener likevel ikke «Internasjonale Drammen» er et tiltak som passer Listhaugs utspill og ønske. 

- Drammen Frp er enig i at vi skal hjelpe innvandrere ut i arbeid, men ikke på bekostning av andre arbeidstakere, sier han. 

Sylvi til Drammen uansett Helgheim gikk derfor ut i Drammens Tidende og sa håpet Listhaug «holdt seg hjemme». Listhaugs statssekretær sier til Dagbladet at Helgheim nok blir skuffa - statsråden kommer til å delta på åpninga av «Internasjonale Drammen» tirsdag neste uke.

- Sylvi kommer til å være til stede ved åpningen av «Internasjonale Drammen», bekrefter Hanne Iversen i Justis- og beredskapsdepartementet.

Listhaug hadde ikke anledning til å kommentere saken, men statssekretær Iversen sier departementet har vært i kontakt med Drammen Frp for diskutere holdninga til «Internasjonale Drammen».

- Jeg har hatt kontakt med Drammen FrP for å gjøre meg kjent med deres holdning til prosjektet. Bekymringene deres undersøker jeg nærmere, og vil ha kontakt med dem også i fortsettelsen, sier Iversen.

Hun deler likevel ikke partifellens syn på prosjektet. 

- Slik vi har fått prosjektet beskrevet er dette et av mange mulige bidrag til å få mennesker utenfor arbeidslivet inn på arbeidsmarkedet, og er således med på arbeidet med å skape skattebetalere.   
Ap-kritikk Stortingsrepresentant Lise Christoffersen (Ap) rister på hodet over linja fra Drammen Frp, og mener partiet burde snakke med én, ikke to, tunger. 

- Det er egentlig ikke overraskende, men likevel skuffende. På den ene side krever de at innvandrere skal jobbe, noe de jo gjerne vil. På den annen side demonstrerer de mot næringslivsledere som er villige til å stille opp for å få innvandrere i jobb, sier Christoffersen og legger til:

- Uansett hva innvandrerne gjør, mener Drammen Frp det er feil. «Damned if you do, damned if you don´t», sier hun.