Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug-utspillene som fikk folk til å sette kaffen i halsen

Sylvi Listhaug kom med en tirade av beskyldninger i sitt avgangsinnlegg på Facebook. Det er ikke første gang ordene sitter løst hos ministeren.

GÅR AV: Sylvi Listhaug (Frp) går av som justisminister. Video: NTB Scanpix. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Listhaug gikk tirsdag morgen ut på Facebook og offentliggjorde at hun trekker seg som justisminister. I innlegget rettet hun blant annet pekefingeren mot Jonas Gahr Støre, og kalte de siste ukene for en heksejakt der Støres hensikt har vært å kneble ytringsfriheten. Hun skrev også at etterspillene etter innlegget har fått norsk politikk til å framstå som en barnehage.

Kommentarene og avgangen fikk, i likhet med Facebook-innlegget om Ap og terrorister, enorm oppmerksomhet. Og midt i tirsdagens og de siste ukers hendelser, var det kanskje lett å glemme Listhaugs historie som politiker.

Facebook-posten var imidlertid bare en liten smak av Frp-politikerens mange kontroversielle uttalelser i intervjuer og fra talerstolen.

På låven sitter regjeringsnissen

Mens Bondeviks andre regjering satt ved makta i 2004, deltok Listhaug på Fremskrittspartiets Ungdomsorganisasjon (FpU) sitt årsmøtet. Fra talerstolen kom en da 26 år gammel Listhaug med følgende utspill:

- Fundamentalistisk islamister truer Europa, men regjeringen sitter med nisselua godt ned over hodet. Fundamentalister som hater vårt norske system kommer hit for å utnytte den grenseløse norske naiviteten.

Saken fortsetter under videoen.

HOPPET I HAVET: Da Sylvi Listhaug besøkte Hellas i april fikk hun en liten smak på hva som venter båtflyktningene som legger ut på den farefulle ferden over Middelhavet. Video: Øistein N. Monsen Vis mer Vis mer

Venstre hvem?

Listhaug og Frp havnet til slutt i regjering med Venstre, selv om veien dit var lang. Hvorvidt Listhaugs uttalelse om nettopp Venstre i 2005 var et tema underveis i forhandlingene, er uvisst.

Sitatet havner uansett neppe i glass og ramme på Trine Skei Grandes kontor:

- Verdens minste regjeringsparti, Venstre, vil jeg ikke bruke tid på, sa hun på Frps landsmøte den gang.

Skeive dager er ikke rett

Skeive dager-festivalen gikk av stabelen som planlagt i 2009, med en storslått markering i Oslo sentrum.

Feststemning til tross, det spørs om arrangøren og deltakerne var like begeistret for Frp-byrådens kommentar til markeringen.

- For meg må homofile feste og feire når og hvor de vil, og mange har tydeligvis en voldsom trang til å markere seg. Men jeg tror ikke at det styrker saken deres når halv- og nesten helnakne folk danser rundt i Oslos gater. Når grasrota rundt omkring i landet får se slike bilder, bidrar det ikke til større toleranse, sa Listhaug.

Forbryterplakater

Hun ble ikke justisminister før i januar i år. Men selv da hun satt som Oslos byråd for helse, eldreomsorg og sosiale tjenester var Listhaug ute og kommenterte norsk juss og seksualforbrytere.

- Det bør henges opp plakater slik at naboer gjøres oppmerksomme på hvem de er og hva de har gjort, sa hun i 2010.

Klimaskatt? Nei takk

Innvandringspolitikk har stått synonymt med Listhaugs uttalelser den senere tida. Men hun har tidligere gått hardt ut både som landbruksminister og før hun havnet i regjering.

Under Frps landsmøte i 2011 ble klimaendringer og -avgifter et tema. Listhaug uttalte da følgende til VG:

- Det er ikke bevist at menneskelige CO2-utslipp fører til klimaendringer. Det er først og fremst en unnskyldning for å innføre mer skatter og avgifter.

Et tyranni av godhet

Kjell Magne Bondevik er blant dem som har fått smake ordpisken til den nå avgåtte justisministeren.

Senhøsten 2015 kom det en rekke reaksjoner, da Listhaug responderte på regjeringens flyktningbudsjett med følgende:

- Bondevik og sjefen for biskopene i Norge stempler dem som er bekymret for utviklingen som usolidariske og fæle folk. Jeg reagerer på dette godhetstyranniet som rir det norske samfunnet som en mare.

Yt først, nyt etterpå

Kravlista til asylsøkere som kommer til Norge, har etterhvert blitt ganske lang fra Listhaug. Ett av kravene som fikk mest oppmerksomhet, kom i starten av 2016, nærmere bestemt 2. februar.

I et intervju med Dagbladet ba Norges innvandrings- og integreringsminister om mer innsats fra de som kommer til landet.

- VI TRENGER VOKSNE FOLK I POLITIKKEN: Sylvi Listhaug har gått som justisminister, og her er folkets avskjed. Video: Nicolai Delebekk Vis mer

- Vi skal tenke med både lommeboka og hjertet, og lommeboka er viktig. Man kan gjerne være romantiker og tro alt går godt av seg selv, men da sier jeg bare lykke til - for det tror jeg ikke kommer til å gå særlig bra. De som kommer til Norge kan ikke bare nyte, de må også yte, sa Listhaug.

Gris, sprit og niqabforbud

Debatten om yt og nyt hadde knapt lagt seg, før neste omdiskuterte utspill havnet på avisenes forsider.

I slutten av oktober, noen timer før regjeringens nasjonale integreringskonferanse, var ministeren ute på sin etter hvert så berømte Facebook-side med følgende kommentar i debatten om hvordan Norge skal ta imot personer fra andre religioner.

- Her i Norge spiser vi svin, drikker alkohol og viser ansiktet vårt.

Live-published photos and videos via Shootitlive

Imam-sleiking

KrF-leder Knut Arild Hareide har også fått passet sitt påskrevet av Sylvi Listhaug, og ikke bare én gang.

En av de mest omtalte kommentarene fant sted i fjor høst, i forbindelsen med en verdidebatt i NRKs Politisk kvarter.

- Hareide og andre politikere sleiker imamer oppetter ryggen, i stedet for å konfrontere folk med ekstreme holdninger. Det synes jeg man skal slutte med, sa Listhaug.

Hun erkjente i ettertid å ha blitt litt overivrig i debatten, men nektet å be om unnskyldning for det hun hadde sagt.

Utfordrende menneskerettigheter

Lukkede asylmottak for asylsøkere som får avslag, var en såkalt heit potet i den politiske innvandringsdebatten i fjor høst.

Listhaug var som Norges innvandrings- og integreringsminister naturlig nok en av debattens midtpunkt, og la ikke skjul på at hun opplevde det som utfordrende at lukkede mottak kunne bryte med menneskerettighetene.

- Jeg mener vi bør utfordre disse konvensjonene, særlig Den europeiske menneskerettighetskonvensjon er utfordrende i forhold til det enkelte lands mulighet til å ivareta egne borgere, sa Listhaug i et intervju med Dagsrevyen 24. august.

Fra perm til bråk

Med noen måneders mammaperm lagt bak seg, vendte minister Listhaug tilbake til Stortinget i fjor sommer. Der tok det imidlertid ikke lang tid før hun igjen var i medienes søkelys på grunn av sine uttalelser.

I et intervju med NTB hevdet hun at det bare var en måte å løse den europeiske flyktningkrisa, nemlig at redningsbåtene gjorde vendereis med migrantene som ble plukket opp og satte dem i land på kontinentet de kom ifra.

Utspillet ga ikke uventet en heftig debatt i sosiale medier.

Nej til söta bror

Svenske tilstander ble for alvor et begrep i Norge i fjor, noe også Listhaug bidro til. I slutten av august tok hun turen over grensa, til mye omtalte Rinkeby utenfor Stockholm.

Forstaden har hatt store utfordringer med kriminalitet. Sveriges migrasjonsminister, Hélene Fritzon, nektet imidlertid å møte den norske politikeren i Sverige. Bakgrunnen skal blant annet ha vært Listhaugs tidligere omtale av Sveriges utfordringer.

- Vi skal ikke ha svenske tilstander i Norge. I Sverige har dette kommet som en konsekvens av en for høy innvandring over tid kombinert med for dårlig integrering. Jeg håper de andre partiene i Norge våkner før vi har samme tilstander her, skrev Sylvi Listhaug på sin Facebook-side 21. juni, og siktet med det til det hun mener er en innvandring uten kontroll og en feilslått integrering.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!