Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug varsler asylomkamp - kritiseres for «lite konkret høyttenkning»

Ap og Venstre oppfordrer Frp-Sylvi til å konsentrere seg om å gjøre jobben sin, i stedet for å snakke om omkamper i asylpolitikken.

STADIG STRENGERE: Sylvi Listhaug ønsker en strengere asylpolitikk, og sier det er dumt for Norge at Frp ikke fikk gjennomslag for de mest ytterligående innstrammingsforslagene sine. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet. 
STADIG STRENGERE: Sylvi Listhaug ønsker en strengere asylpolitikk, og sier det er dumt for Norge at Frp ikke fikk gjennomslag for de mest ytterligående innstrammingsforslagene sine. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I gårsdagens utgave av Dagbladet varsler innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug omkamp om innstramminger på asylområdet.

Hun mener nemlig at innstrammingene Stortinget vedtok før sommeren, ikke går langt nok - og vil stramme inn ytterligere for familiegjenforening og asylbarn.

- Det er først og fremst dumt for landet at vi ikke fikk strammet inn mer, sier statsråden i intervjuet med Dagbladet.

- Familiegjenforening og lover rundt enslige mindreårige asylsøkere må vi følge tett framover. Vi har allerede advart Arbeiderpartiet om at lovene burde vært strengere på det området.

- Vanskelig å forholde seg til

Integreringspolitisk talsmann Eirin Sund i Arbeiderpartiet er trett av Listhaugs mange utspill om innstramminger - og minner om at et det står et bredt stortingsflertall bak innstrammingene som ble vedtatt før sommeren.

- Når Listhaug driver høyttenkning uten å komme med noe som helst konkret, er det vanskelig å forholde seg til. Det har hun gjort helt siden Stortinget vedtok innstrammingene. Vi forholder oss avventende til det fram til hun kommer med noe konkret, sier Sund til Dagbladet.

Hun synes det er spesielt at Listhaug kritiserer innstrammingene som et bredt stortingsflertall har stilt seg bak.

- Veldig spesielt

- Det er ikke ulovlig å drive høyttenkning, men det er veldig spesielt når vi har et stort flertall som har vedtatt innstramminger. Samtidig er jeg ikke overrasket, for det er jo sånn de holder på, sier Sund om Frp.

I intervjuet omtaler statsråden hovedkonkurrenten Ap som et «parti med løpende seminar om hva de skal mene» - slik flere Frp-ere har gjort før henne det siste året.

- Vi har stått fast på vår politikk hele tiden, og har vært med på å stille oss bak innstrammingene som nå er vedtatt. Listhaug driver skyggeboksing mot Ap istedet for å holde på med det hun burde gjøre: Å iverksette tiltakene vi faktisk har jobbet fram, og jobbe for bedre integrering, parerer stortingsrepresentanten.

- Politisk amatørskap

Samarbeidspartiet Venstre er heller ikke imponert over Listhaugs utspill.

IKKE BEHOV: Andre Nikolai Skjelstad (V) oppfordrer Frp-Sylvi til å konsentrere seg om jobben sin.
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
IKKE BEHOV: Andre Nikolai Skjelstad (V) oppfordrer Frp-Sylvi til å konsentrere seg om jobben sin. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Per i dag er asylankomstene til Norge historisk lave, noe som skyldes strengere grensekontroller i Europa. Det er ingen grunn til å foreta ytterligere innstramminger når vi seinest for en måned siden fikk strammet inn. At Listhaug ikke fikk gjennom strammere innstramminger, skyldes utelukkende politisk amatørskap fra Frp, sier innvandringspolitisk talsmann Andre Skjelstad i Venstre, og sikter til at partiet insisterte på at hvert enkelt innstrammingsforslag skulle behandles for seg og ikke som én pakke.

Han oppfordrer ministeren til å konsentrere seg om å få ned saksbehandlingstidene for asylsøkere i stedet for å drive høyttenkning om asylpolitikken.

- En minister må forholde seg til hva Stortinget vedtar, og det må også Sylvi gjøre, sier Skjelstad.

SOMMERINTERVJUET: Sylvi Listhaug impornerte på bowlingbanen. Video: Thor Lønning Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!