Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug varsler asylomkamp

- Tiden jobber for oss, mener innvandringsministeren. Ap minner Listhaug om at Stortinget har konkludert.

GIR IKKE OPP: Stortinget voterte fredag over Innvandrings- og integreringsminiser Sylvi Listhaugs forslag til innstramninger i asylpolitikken. På punktene hun tapte, er hun sikker på at Stortinget vil komme etter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
GIR IKKE OPP: Stortinget voterte fredag over Innvandrings- og integreringsminiser Sylvi Listhaugs forslag til innstramninger i asylpolitikken. På punktene hun tapte, er hun sikker på at Stortinget vil komme etter. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sylvi Listhaug kommer smilende ut av stortingssalen etter å ha lyttet – og bidratt i – den fire timer lange debatten om flyktningpolitikken.

Hun peker på at flere representanter fra andre partier sier de kunne vært med på strengere tiltak, men uten at de har lagt fram forslag om det.

Likevel har ikke Listhaug gitt opp håpet.

- Tiden jobber for oss. Jeg har vært medlem i Frp i så mange år, og sett denne debatten på nært hold. Så jeg vet at de kommer til å komme etter. Jeg har absolutt ikke gitt opp de punktene som nå blir stemt ned. Det kommer til å skje mer, alt ettersom hvordan kriseforståelsen er på Stortinget.

Strengest noensinne

Innvandringsministeren uttrykker likevel glede over at regjeringen fikk flertall for de fleste av innstramningsforslagene.

- Så er det vedtak vi er uenige i, men at de ikke gikk gjennom er først og fremst et nederlag for landet. Men det er likevel grunn til å sende ut et signal om at vi nå får den strengeste innvandringspolitikken som Norge noen gang har hatt, selv om den burde vært enda strengere, sier Sylvi Listhaug.

- Arbeiderpartiet må ta en del av ansvaret for det. De har snudd i disse spørsmålene. Hvis Jens Stoltenberg hadde vært partileder, ville Ap i større grad fulgt vår linje. Nå går det litt mer i rykk og napp i forhold, der standpunktene avhenger av antall asylsøkere og folkemeningen, sier Sylvi Listhaug.

Ap’s oppskrift

Sylvi Listhaug fikk ikke gjennomslag for sitt innstramningsforslag for familiegjenforening.

Arbeiderpartiets opplegg er en oppskrift på å få flere innvandrere gjennom familiegjenforening til Norge, sier Sylvi Listhaug.

Helga Pedersen slår hardt tilbake når hun hører Listhaugs kritikk.

- Dette er useriøst av regjeringens ansvarlige på asylfeltet. Listhaug bruker begrep som kuvending uten å belegge det med et eneste faktum. Vi står for den kursen vi alltid har gjort, og gir støtte til tiltak som har ønskelig effekt. Men ikke til tiltak som ikke har en påviselig effekt, sier Helga Pedersen (Ap) til Dagbladet.

- Listhaug mener dere snur kappen etter vinden?

- Det er en interessant beskyldning fra Frp. Men da må jeg minne om at virkeligheten ikke er så svart hvitt som den er i Frp's partiprogram. Da Frp var i opposisjon for et par år siden, sto det i deres partiprogram at Norge burde begrense antall asylsøkere til 1000 i året. Men på deres vakt kom det altså 30 000.

- Statsråden sier likevel at hun ikke har gitt opp punktene som nå blir stemt ned?

- Jeg fortusetter at regjeringen forholder seg til Stortingets vedtak, eller så kommer de til å få større problemer enn det de har nå.

Hagens strategi

Under Frp's landsmøte tok Carl I. Hagen til orde for å legge fram forslagene til enkeltvotering i stedet for å jobbe for en bred enighet. Motivasjonen var å synliggjøre Frp's primærpolitikk, og hva de andre partiene sa nei til. Ifølge kilder både blant de borgerlige partiene og opposisjonen, ble konsekvensen at innstrammingene ikke ble så stramme som de kunne ha vært. Listhaug skulle gjerne ha hatt gjennomslag for enda mer.

- Hva er viktigst for deg som minister, er det flest mulig innstramminger eller er det å tydeliggjøre Frp's politikk?

- Det er ikke jeg som forhandler i Stortinget, så det må nesten stortingsgruppa vår uttale seg om. Jeg la fram det jeg mente var riktig for landet, og så jobbet de her på Stortinget for å finne fram til gode løsninger. Jeg vet også at stortingsgruppa har jobbet aktivt de siste dagene for å få til enda mer, sier Sylvi Listhaug.

-De som lurer oss

NOAS uttrykte i Dagbladet i dag bekymring over passivisering, lang ventetid og uforutsigbarhet for mange av flyktningene som bor i asylmottak rundt om i landet. Hvilke tiltak er iverksatt for å korte ned saksbehandlingstida?

- Vi har allerede ansatt flere saksbehandlere for å øke kapasiteten, men en utfordring er å få fastslått identiteten til de som kommer hit. Vi må finne ut om de er reelle flyktninger eller økonomiske immigranter. Det kan være et puslespill. Politiet opplever mange forsøk på juks. Vi må skille ut de som prøver å lure oss.

- Negativt fortegn

Under dagens stortingsdebatt gikk både SV og Venstre hardt ut mot regjeringen og Frp's retorikk.

- De fleste land i Europa deltar nå i det som nærmest er et «race to bottom» og ender med å behandle mennesker som er på sitt mest desperate, som risikerer hva som helst for å redde livet til seg selv og sine nærmeste, nærmest som pariakaste, sa nestleder i Venstre, Terje Breivik i dag.

Han påpekte at alle er enige i behovet for å stramme inn, men at regjeringen i tillegg ønsker å ta ledertrøya på en måte venstre er kritiske til.

- Vi er alle enige i behovet for å stramme inn. Men hadde Stortinget satt to streker under regjeringens forslag ville redelige, privilligerte Norge ikke bare vært en av landene som deltok i kappløpet, men det landet som førte an i negativt fortegn, sa Breivik som også kom med sterk kritikk av Listhaug.

- Stortinget ville da også ha legitimert en statsråd som kalkulert spiller på fremmedfrykt og tillater seg en ordbruk som framstiller det som flyktninger var den største trusselen Norge noen sinne hadde vært utsatt for, sa Breivik.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!