IKKE FERDIG: Sylvi Listhaug er ikke ferdig med å stramme inn på asylpolitikken. Til høsten ønsker hun å gå ytterligere til verks. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
IKKE FERDIG: Sylvi Listhaug er ikke ferdig med å stramme inn på asylpolitikken. Til høsten ønsker hun å gå ytterligere til verks. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Listhaug varsler omkamp: Vil stramme inn enda mer på innvandringen

Sylvi Listhaug mener den ferske innstramminga i innvandringspolitikken ikke går langt nok. Nå vil hun gjennomgå lovene for familiegjenforening og enslige mindreårige asylsøkere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Det er først og fremst dumt for landet at vi ikke fikk strammet inn enda mer, sier Sylvi Listhaug.

Hun fikk ikke fullt gjennomslag for sine forslag til asylinnstramminger, men gikk likevel seirende ut vårens asylkamp i norsk politikk: Stortinget vedtok Norges-historiens strengeste innvandringspolitikk.

Likevel, Frp-statsråden Listhaug, som lovet at Jesus ville støttet Frps innvandringspolitikk, skulle gjerne sett at det ble enda tøffere å få opphold i Norge.

- Det skal absolutt ikke utelukkes at vi må stramme inn mer. Vi må følge nøye med på det som skjer i Sverige og Danmark. Hvis innstramminger der fører til at flere kommer hit, må vi også ta grep.

- Hva konkret vil du stramme inn på?

- Familiegjenforening og lover rundt enslige mindreårige asylsøkere må vi følge tett framover. Vi har allerede advart Arbeiderpartiet om at lovene burde vært strengere på de områdene.

Yte, ikke nyte

I et intervju med VG tidligere i sommer fortalte Listhaug at hun må vurdere om hun vil stille til valg til Stortinget neste år. Før den tid har Listhaug derimot ingen planer om å gi seg i politikken.

16. desember i fjor ble hun landets første Innvandrings- og integreringsminister, og samtidig venstresidas nye hoggestabbe.

Skjønt, det hele gikk relativt rolig for seg fram til 2. februar. Den tirsdagen fortalte Listhaug til Dagbladet at flyktningene måtte «yte, ikke bare nyte».

Kritikerne raste. Jonas Gahr Støre så rødt. Manusforfatterne i «Nytt på nytt» gned seg i hendene. Statsminister Erna Solberg måtte korrigere Listhaug fra Stortingets talerstol få dager seinere.

- All kritikken, om at du er kald og kynisk. Går den inn på deg?

- Nei.

Listhaug svarer lynraskt. Ikke et blunk, bare et smil.

- Ikke?

- Overhodet ikke. Jeg har lært meg å leve med at mange er uenig med meg. Men så vet jeg også at veldig mange støtter det vi gjør.

Avviser propaganda

Der har hun helt rett. En undersøkelse Ipsos MMI har gjort for Dagbladet viser at 55 prosent av befolkninga mener Listhaug gjør en god jobb. Det er skyhøyt over hennes regjeringskolleger. Ingen i norsk politikk mobiliserer så mye sinne og støtte som Sylvi Listhaug - gårdsjenta, fotballspilleren og den tidligere First House-toppen.

- Det er mye styr å være innvandringsminister, men også veldig gøy. Jeg er aller mest fornøyd med at vi at fått folk til å forstå at innvandring handler om hvordan hele samfunnet skal se ut, og ikke i dag, men 20–30 år fram i tid. Det handler om å bevare velferdssamfunnet vårt.

- Noen vil si du farer med lettvint skremselspropaganda og at vi i mediene løper ditt ærend?

- Overhodet ikke riktig. Dette er ren fakta og matematikk. Så er det uansett noen som mener jeg skremmer folk, men nå er det heldigvis slutt på den tida da man feide ting under teppet i norsk politikk. Det har de gjort lenge i Sverige, og det kommer jeg aldri til å tillate at vi gjør i Norge.

Statsråden som satt i «Dagsnytt Atten» og brukte Jesu liv og lære som argument for en streng innvandringspolitikk veier ikke ordene på gullvekt, hun er opptatt av å «snakke fra levra».

I strupen på Jonas

Og der mener Listhaug mange har noe å lære av henne.

-Jeg har aldri hatt behov for å være en utydelig politiker. Skal du stå for noe som politiker, må du være villig til å miste noen støttespillere også. Det er hyggelig at jeg er populær, men det er mange som ikke liker meg også. Det lever jeg godt med.

I 2016 kan man knapt snakke med Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet uten å snakke om Frp. Og vice versa.

-Jeg er overrasket over retningen Ap har beveget seg under Jonas Gahr Støre. Et parti med løpende seminar om hva de skal mene. De bare kritiserer regjeringa, men kommer ikke med egne løsninger. Og så krisemaksimerer de debatten om norsk økonomi.

–Hvordan da?

- Hør her. Jeg har selv en bror som er arbeidsledig etter å ha jobbet i olja. Og for han, og de andre det gjelder, er det utrolig tøft. Men det er viktig å ikke dra hele landet inn i en situasjon som rammer deler av landet. Det gjør Arbeiderpartiet bevisst, de bruker oljekrisa som et politisk kort for hånda.

- Politisk spill?

- Ja, det er jo helt åpenbart. Arbeiderpartiet krisemaksimerer for å ramme regjeringen, gir oss skylda for den internasjonale oljeprisen.

Nærområdene

På spørsmål om hun er stolt over den strenge asylpolitikken sier Listhaug at hun er «kjempeglad» for den. Hun hevder Frp ønsker å hjelpe flest mulig. Derfor er det best å ha streng politikk her, så pengene kan brukes andre steder. Listhaug sier «hjelpe i nærområdene» et par ganger på rappen. Dette har hun snakket om før, i mange år.

- Sammen med eldreomsorg var innvandring grunnen til at jeg ble Frp-medlem, på den tida innvandringa var veldig liberal og naiv, på 90-tallet. Dit håper jeg vi aldri kommer igjen.

- Men det kommer mennesker her som har behov for vår beskyttelse, Sylvi Listhaug. Mennesker som lider stor nød.

- Ja, og i tillegg kommer det mange som ikke trenger beskyttelse. Jeg forstår godt at de har lyst til å komme hit og få et bedre liv, men det kan ikke være oppholdsgrunnlag i Norge. Vi vet at det er mange økonomiske migranter blant flyktningene som kommer her. Vi ønsker å hjelpe flest mulig mennesker og derfor må vi kontrollere hvor mange som kommer hit, sier Listhaug og legger til:

- Så kan vi hjelpe enda mer i nærområdene.