Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Frps landsmøte

Listhaug vil gi skolene Jesus-tvang

- Mange er så utrolig redd for å trå feil, så for å vise hensyn mister man helt hodet, sier Sylvi Listhaug (Frp). Nå vil hun at skolegudstjenester skal bli obligatorisk for norske skoler.  

PÅ FRP-landsmøtet:  Sylvi Listhaug har med mannen, Espen Espeset og det nye barnet på Frp´s landsmøte på Gardermoen. Der tar hun blant annet til orde for at skolegudstjenester skal bli obligatorisk for skolene. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet
PÅ FRP-landsmøtet:  Sylvi Listhaug har med mannen, Espen Espeset og det nye barnet på Frp´s landsmøte på Gardermoen. Der tar hun blant annet til orde for at skolegudstjenester skal bli obligatorisk for skolene. Foto: Tomm W. Christiansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): Innvandrings- og integreringsministeren har mammapermisjon, men er på Frps landsmøte på Gardermoen i helga.

Der er en av sakene hun vil stemme for, en resolusjon som sier at det skal være obligatorisk for alle skoler i Norge å arrangere skolegudstjeneste

Bekymret for utviklinga

- Det går ut på at skoler skal ha obligatorisk skolegudstjeneste, og så kan du melde deg av hvis du ikke vil være med. Jeg synes det er kjempebra, for det du hører fra enkelte skoler, er at de nå gjør det motsatt, sier Listhaug.

Det synes hun er en uheldig utvikling, da hun mener det kan være lett for foreldre å glemme å melde fra om at barna deres får gå i skolegudstjeneste.

- Man hører eksempler fra skoler om at elever ikke har blitt med på det rett og slett fordi foreldre har glemt å melde fra, og det synes jeg er trist, for det er en god tradisjon, sier hun.

Forsvarte ordningen

Listhaug er selv personlig kristen, og sier hun selv har gode minner fra skolegudstjenester. Da debatten om ordningen raste rundt juletider i fjor, rykket hun ut for å ta ordningen i forsvar på bloggen sin.

Hun er kritisk til skoler som velger å ikke holde gudstjenester, eller som velger å ha «påmelding» til dem.

- Mange er så utrolig redd for å trå feil, så for å vise hensyn mister man helt hodet. Jeg mener man skal vise hensyn i Norge, for det er ingen som skal bli tvunget inn i en kirke hvis de ikke vil, men det må da være grenser. Vi må ha en tradisjon, og den må vi holde på og ikke skamme oss over, sier Listhaug.

- Tror du resolusjonen får flertall på Frps landsmøte?

- Jeg håper det, for enten man er kristen eller ikke kristen er det en del av vår kultur, og det tror jeg folk er opptatt av. Over hele Europa ser vi nå at våre verdier er under press, og da er det viktig å stå opp mot det, sier hun.

- Økende problem

Det er få virkelig store stridssaker på Frps landsmøte i år, men saken Listhaug fronter er en av dem det er uenighet om.

Bare et mindretall av landstyret til Frp har gått inn for løsningen, som er foreslått av Buskerud Frp.

- Det er en debatt som har pågått i flere år, og vi vedtok det på vårt årsmøte i slutten av januar, etter at det igjen hadde vært aktuelt. Vi så da at det var noen skoler som leflet med tanken på å kutte det ut, sier fylkesleder Morgan Langfeldt.

- Hvor stort et problem er dette egentlig?

- Ikke så stort, men vi ser at det er et økende problem, og at det er noe man bør gjøre noe med det før det går for langt.

- Landsstyrets flertall er i mot det?

- Det er faktisk en del som misforstår og tror at det skal være pliktig at man skal gå, men det er det naturligvis ikke. Poenget vårt er at det skal avholdes, så det skal vi sørge for å klargjøre.