Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug vil ikke kreve asyl-garanti fra Russland

Svarer på spørsmålene alle lurer på.

INGEN GARANTI:
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) skriver i et svar til KrF at det ikke er aktuelt å be om noen garanti eller forsikringer fra russiske myndigheter om hva som vil skje med flyktningene Norge returnerer.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
INGEN GARANTI: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) skriver i et svar til KrF at det ikke er aktuelt å be om noen garanti eller forsikringer fra russiske myndigheter om hva som vil skje med flyktningene Norge returnerer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I kjølvannet av debatten om returen av asylsøkere som kom til Norge fra Russland, har en rekke stortingspolitikere stilt innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) spørsmål om grunnlaget får vurderingen av Russland som et «trygt tredjeland».

I tillegg er Listhaug blitt bedt om å redegjøre for hvordan Norge har sikret at asylsøkere som returneres til Russland, ikke sendes videre til Syria eller andre områder der de ikke har «trygt opphold».

- Holder ikke Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) var ikke fornøyd med svaret han fikk av statsråden på mandag.

- Dersom det er konkrete holdepunkter for at søkeren risikerer behandling i strid med EMK artikkel 3 ved retur til Russland, skal asylsøknaden likevel realitetsbehandles i Norge. UDI opplyser at de har identifisert noen slike saker, skrev Listhaug i sitt svarbrev til ham.

Menneskerettskonvensjonens (EMK) artikkel 3 sier at ingen må utsettes for tortur, umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff.

- Hun unnlater å svare på spørsmålet, og dette holder ikke, sa Lauvås.

Ingen garanti Nå har Listhaug også besvart spørsmål fra flere av KrFs stortingsrepresentanter, deriblant følgende fra partiets innvandringspolitiske talsmann Geir Sigbjørn Toskedal:

- Har regjeringen vært i kontakt med russiske myndigheter for å forsikre seg om at de ikke sender asylsøkere tilbake til Syria eller andre land som medfører at disse har krav på beskyttelse?

En slik forsikring har myndighetene ikke fått, skal vi tro svaret fra Listhaug.

- Norske myndigheter har jevnlig kontakt og god dialog med russiske myndigheter om asyltilstrømningen over Storskog. Det er imidlertid ikke aktuelt å kreve noen garanti eller forsikring fra russiske myndigheter knyttet til håndteringen av personer som returneres fra Norge, skriver hun.

- Slik kontakt i forkant av utsendelser har vi ikke med noen land vi returnerer personer uten lovlig opphold til. Norsk asylpraksis kan ikke bygge på det enkelte lands villighet til å gi denne typen garantier, men må bygge på uavhengige og objektive kilder om landets overholdelse av internasjonale forpliktelser, fortsetter Listhaug.

Vurderingene bak Listhaug svarer også mer utførlig på hvilke vurderinger som ligger bak den omdiskuterte instruksen fra Justisdepartementet, om å returnere asylsøkere tilbake til Russland.

Basert på svaret, ser det ut til at regjeringen i bunn og grunn lener seg på at Russland har ratifisert internasjonale konvensjoner.

- I arbeidet med instruksen ble det blant annet lagt vekt på at Russland er medlemsstat i Europarådet og kontraherende part til Den europeiske menneskerettskonvensjon (EMK). Russland har også ratifisert flyktningkonvensjonen og konvensjonens tilleggsprotokoll, FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter og FNs konvensjon mot tortur, skriver Listhaug.

- Basert på en gjennomgang av praksis fra Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD) som ble gjort i forbindelse med disse vurderingene, har Regjeringen lagt til grunn at det bare er i enkelte typetilfeller at det vil være risiko for at retur til Russland vil stride mot EMK.

«For de fleste» Dette er imidlertid ikke nok, mente flere kilder Dagbladet snakket med i slutten av november. Det ble den gang særlig trukket fram at Russland nylig ble dømt i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) for å ha forsøkt å sende syriske flyktninger tilbake til Syria.

I går ble det kjent at dette skjedde med to syrere i fjor, ifølge FN.

Listhaug presiserer at formuleringen i instruksen er at Russland «for de fleste» tredjelandsborgere vil være trygt, og at departementet
var innforstått med at det kunne forekomme tilfeller hvor det vil foreligge en viss risiko, og at de ville ta høyde for det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!