Listhaug vil la gårdsbedrifter selge sprit

Rusorganisasjoner frykter at ordningen med Vinmonopol kan stå for fall hvis regjeringens planer for salg av alkohol på gårdsutsalg blir virkelighet.

ÅPNER OPP: Landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) vil at gårdsbedrifter skal kunne kjøpe sprit. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
ÅPNER OPP: Landbruksminister Sylvi Listhaug (FrP) vil at gårdsbedrifter skal kunne kjøpe sprit. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

I juni slapp landbruksminister Sylvi Listhaug (Frp) nyheten om at regjeringen ønsker en rettslig vurdering av hvorvidt løftet om gårdssalg av alkohol kan tilpasses EØS-avtalen. Noe som gledet lokale cider- og ølprodusenter.

Men ifølge Vårt Land viser det seg at regjeringen også vil ha utredet salg av sterkere typer alkohol over 4,7 prosent, som for eksempel lokal akevitt eller andre former for sprit eller sterkvin. Der har Vinmonopolet i dag enerett.

- Dette er problematisk for Vinmonopolets eksistens, mener professor Nick Sitter, ekspert på EU og konkurransepolitikk ved Bedriftsøkonomisk Institutt.

Han viser til at Norge på begynnelsen av 90-tallet kjempet for å få beholde Vinmonopolet innenfor EØS-medlemskapet.

- Det fikk Norge av helsepolitiske grunner. Men dersom Norge nå åpner for unntak fra det, vil det oppstå problemer med å legitimere den helsepolitiske begrunnelsen for fortsatt å ha et vinmonopol, mener han.

Hovedorganisasjonen på rusfeltet - Actis - er heller ikke begeistret.

- Sverige har utredet noe tilsvarende og fått klar beskjed fra EU-hold - to ganger: Slikt gårdsutsalg er ikke forenlig med det å opprettholde et alkoholmonopol. Derfor overrasker det meg at regjeringen går i gang med dette, sier generalsekretær Mina Gerhardsen.

Landbruksdepartementet ønsker ikke å kommentere saken overfor avisen.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer