Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaug vil sette asylsøkeres menneskerettigheter til side for å trygge befolkningen

Mener nye virkemidler må tas i bruk.

VIL UTFORDRE MENNESKERETTIGHETENE: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VIL UTFORDRE MENNESKERETTIGHETENE: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettigheter må vike for å trygge befolkningen, mener innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp), som vil utvide bruk av lukkede mottak.

Allerede i begynnelsen av mai fastslo Listhaug overfor ABC Nyheter at partiet vil øke bruken av lukkede mottak, i første omgang når det gjelder dem som ikke har avklart identiteten og dem som skal sendes ut etter avslag på asylsøknaden.

I kjølvannet av Barcelona-angrepet forrige uke og terrorangrepene i Europa de siste månedene gjentar Listhaug dette i et intervju med NRK, og sier nå at asylsøkeres menneskerettigheter må vike for å trygge befolkningen.

- Dette er personer, hvor deres liv ikke betyr noe for dem. De dreper seg selv og andre. Og i møtet med dette, mener jeg vi må ta i bruk nye virkemidler. Ett effektivt virkemiddel er i alle fall å sørge for å ha kontroll på hvem som befinner seg i Norge, sier Listhaug.

Akkurat nå er det rundt 1600 personer i norske asylmottak som har fått avslag på asylsøknaden, og som derfor skulle ha reist ut av landet. Frp og Listhaug vil fengsle disse menneskene.

- De sitter selv med nøkkelen til å kunne reise hjem. I veldig mange tilfeller der vi ikke får returnert folk, så er det fordi de ikke samarbeider med norske myndigheter. Derfor mener jeg det er på tide å sette foten ned og si at vi har lukkede mottak for dem som får avslag, sier Frp-statsråden.

- Jeg mener vi bør utfordre disse konvensjonene. Kanskje er først og fremst Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen utfordrende i forhold til det enkelte lands mulighet til å ivareta egne borgere, mener Listhaug.

I intervjuet med ABC Nyheter i mai minnet hun om at Politiets utlendingsinternat på Trandum i Akershus er bygget ut i flere omganger og at det er satt ny rekord i antallet returer, en politikk hun sier Frp skal føre videre.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!