SENTRAL: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er blant den blåblå regjeringens mest profilerte statsråder. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
SENTRAL: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug er blant den blåblå regjeringens mest profilerte statsråder. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Listhaug: Vurderer å slutte med politikk

Rådgiver: - Gjelder Stortinget, ikke regjeringsjobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug vurderer å gi seg med politikk. Årsaken er hensynet til familien, sier hun i et langt intervju med VG.

- Jeg skal derfor gjennom en reell tankeprosess i sommer, hvor jeg skal avgjøre om jeg skal gå for nominasjon til Stortinget, sier 38-åringen til avisa.

Svarer over sommeren

Dagbladet skrev 20. juni at Listhaug ennå ikke har meldt seg på i nominasjonskampen om en stortingsplass fra Oslo, i kamp med Christian Tybring-Gjedde og Mazyar Keshvari.

Dersom Høyre/Frp-regjeringen må gå etter valget til neste år, kan Listhaug uten stortingsplass være ute av rikspolitikken. Hun har meddelt Frp's nominasjonskomité at hun kommer med et svar over sommerferien.

Listhaug er blant regjeringens aller mest profilerte statsråder, spesielt etter at hun gikk fra å være landbruksminister til å bli innvandringsminister i januar i år.

Kritikk på hjemmebane

Den nåværende statsråden og tidligere Oslo-helsebyråden sier til VG at det den siste tida har vært veldig mye jobbing og medietrøkk. Mannen, Frp-topp Espen Espeset, ga tidligere i år beskjed om at hun burde levere og hente mer på skolen og i barnehagen.

SVARER PÅ SPØRSMÅLET: Innvandrings- og intergreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) svarte på kritikken mot integreringsmeldingen og tok Hadia Tajik (Ap) i forsvar mot nettrasistene. Video: Steinar Solås Suvatne og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Etter at hun tiltrådte som innvandringsminister, har Listhaug stått i bresjen for regjeringens innstramningspolitikk overfor asylsøkere. Seinest i går varslet de kutt i trygderettighetene for gruppen.

Småbarnsmoren sier hun nå må ta hensyn til at barna begynner å bli såpass store at de får med seg all hetsen mot henne på sosiale medier.

- Gjelder bare Stortinget

Listhaugs politiske rådgiver, Espen Teigen, presiserer at vurderingene bare dreier seg om hvorvidt hun skal satse mot en plass på Stortinget for neste periode, 2017-2021.

Hun var vararepresentant til Stortinget fra Møre og Romsdal 2001-2009, deretter 1. vararepresentant fra Oslo 2009-2013, og møtte i til sammen tre måneder, ifølge Wikipedia.

For inneværende periode sto hun ikke på lista til Oslo Frp, som har to representanter på Stortinget: Christian Tybring-Gjedde og Mazyar Keshvari.

Begge har gitt tydelige signaler om at de ønsker å fortsette, mens Sylvi Listhaug tidligere altså har varslet at hun vil gi nominasjonskomiteen et varsel om sine stortingsambisjoner først over sommerferien.

Første post: lære om integrering

- Vurderingene om veien videre gjelder på ingen måte statsrådjobben. Når hun er tilbake i departementet i begynnelsen av august, skal hun raskt på en besøksrunde rundt i landet for å lære om integreringstiltak. Det er en av de prioriterte oppgavene etter sommerferien, sier politisk rådgiver Espen Teigen til Dagbladet.

Tirsdag kveld satt Sylvi Listhaug sammen med mann og to barn på vei til bilferie i USA.