KUNST: Espen Teigen og Julia Sandstø har stått i hver sin mediestorm. Nå skriver de bok om å vinne når vindkastene blir ekstra krappe. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
KUNST: Espen Teigen og Julia Sandstø har stått i hver sin mediestorm. Nå skriver de bok om å vinne når vindkastene blir ekstra krappe. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Listhaugs gamle rådgiver og KrF-varsler vil skape storm med ny bok

Espen Teigen var Listhaugs nærmeste rådgiver. Nå skriver han og KrF-varsler Julia Sandstø bok om å stå i stormen.

«Kunsten å vinne» heter boka som Teigen (26) og Sandstø (21) gir ut på Kagge forlag i august.

- Ganske kjepphøy tittel?

- Ja, noen vil sikkert himle med øynene og mase om janteloven. Dersom Espen og jeg var personer som brydde oss om den slags, så hadde vi aldri kommet noe sted i livet. Nettopp det at vi er unge tror jeg bare er en fordel her. Kunsten å kommunisere effektivt er i konstant forandring, sier Julia Sandstø.

- Hva er det dere har vunnet, egentlig?

- Vi har jo begge stått i ganske krasse mediestormer, og vi har kommet styrket ut av det. Vi har snudd vanskelige situasjoner til vår fordel, og dermed sitter vi begge igjen med en del lærdommer som vi nå skal dele, svarer Teigen.

Lik og del

Begge de to forfatterne fikk testet sine egne krisehåndteringsevner til det fulle i 2018.

Teigen var Sylvi Listhaugs våpendrager i sosiale medier. Frp-nestlederen ble landets mest omdiskuterte og populære politiker mye takket være Teigens spissformulerte «lik og del»-innlegg på Facebook.

- Vi satt og drakk pils og fikk en idé om å skrive bok. Ideen modnet, og vi diskuterte det flere ganger. Julia er veldig dyktig og beintøff. Når vi har så forskjellige bakgrunner, vil det utfylle hverandre bra

Varsler KrF-avsløringer

Julia Sandstø varslet om seksuell trakassering i KrF og har i ettertid tatt et nådeløst oppgjør med et parti hun mener ikke våget å tro på henne. Over natten ble hun en del av storpolitikken og det påfølgende mediekjøret.

- Da jeg varslet KrF, var jeg veldig bevisst på at jeg ikke skulle fremstå som sutrete og PR-kåt. Det handler om å være bevisst på hvordan og hvor man kommuniserer i de avgjørende situasjonene. Det var viktig for meg å ikke fremstå lettkrenket og veik. Både Espen og jeg har mye erfaring med hva som utgjør en vellykket kommunikasjonsstrategi. Alt i alt vil jeg jo si at jeg kom styrka ut av den varslersaken, selv om det var krevende ei stund, sier hun.

- Hva legger du i sutrete og PR-kåt?

- Med det mener jeg en person som folk i det skjulte mistenker at varslet for å gagne seg selv.

- Vil du komme med nye avsløringer om KrF i boka?

- Hvis jeg var Hilde Frafjord Johnson (generalsekretær i KrF red anm.), hadde jeg nok ikke hoppet av glede når denne boka kommer ut, sier Sandstø og smiler.

- Hva med deg, Teigen, synes du «metoo» gikk for langt?

- Nei. Det synes jeg ikke. Metoo var en tankevekker. Jeg var en av de som håndterte en sak på en elendig måte. Det angrer jeg på, og det ville jeg ikke gjort igjen.

DEBUT: Kunsten å vinne blir bokform signert Julia Sandstø og Espen Teigen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DEBUT: Kunsten å vinne blir bokform signert Julia Sandstø og Espen Teigen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Krisehåndbok

BBoka blir ingen gjennomgang av politiske prosesser de to har håndtert, men en håndbok i krisekommunikasjon i møte med medier, næringsliv og politikk. De mener dette vil være en bok for alle fra Rødt til Frp. Sosiale medier vies stor plass, og her mener de to forfatterne at de sitter på mye kunnskap.

- Det finnes enkle grep man kan ta som utgjør forskjellen på å vinne eller tape en sak. På sosiale medier er det dessverre mange, selv store bedrifter, som ikke aner hvordan de skal kommunisere effektivt, sier Sandstø.

- Trøsten er at det er lett å lære seg, skyter Teigen inn.

Listhaug

Noe av det siste han gjorde i Justisdepartementet var å forfatte et Facebook-innlegg som bidro til å koste Sylvi Listhaug jobben. Innlegget knyttet Arbeiderpartiet til terrorisme.

- Ved hjelp av enkle steg, som vi skisserer i boka, er kunsten å vinne faktisk ikke så vanskelig. Dersom du vet hva du driver med, da, sier han.

- Listhaug måtte gå, så den episoden var kanskje mer kunsten å bli arbeidsledig?

- Haha. Hvis det skulle vært riktig, innebærer det at Sylvi ville være statsråd for enhver pris. Det var aldri aktuelt for henne. Hun har jo uansett sagt at hun har det bedre nå enn da hun var justisminister. Men det var mye ved akkurat den episoden som ikke jeg kontrollerte. Det var andre som tok styringa, sier Teigen.

- Hvem da?

- Det kan du og Dagbladets lesere helt sikkert tenke seg til, sier han og smiler.

Nye karrierer

Teigen er i dag journalist i Nettavisen. Sandstø har meldt seg ut av KrF og inn i Høyre. Hun jobber nå i kommunikasjonsbransjen.

- Hvem er denne boka for?

- Bedrifter, organisasjoner og privatpersoner. Alle som har lyst til å lære å kommunisere mer treffsikkert, både i fredstider og i konflikt. Mange er ikke forberedt på hvordan det oppleves å stå midt i en mediestorm. Det behøver ikke være nasjonale medier - press fra en lokalavis kan være ille nok om man ikke er vant med sånt, sier Sandstø.

- Og om noen anmelderne sier dere er for unge til å ha peiling på sånt?

- Da skal vi nok klare å ri av den mediestormen der, også, sier Espen Teigen.