Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaugs liste forblir hemmelig

Det har Justisdepartementet bestemt.

KOMMER IKKE UT: Lista over hvem landbruksminister Sylvi Listhaug lobbyerte for som First House-ansatt, forblir hemmelig, har justisdepartementet bestemt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet.
KOMMER IKKE UT: Lista over hvem landbruksminister Sylvi Listhaug lobbyerte for som First House-ansatt, forblir hemmelig, har justisdepartementet bestemt. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Justisdepartementets lovavdeling har bestemt at kundene Sylvi Listhaug (Frp) hadde i First House ikke blir offentliggjort, melder NRK.

Statsminister Erna Solberg ba i forrige uke Justisdepartementets lovavdeling om en ny vurdering av muligheten til å holde kundelistene fra Sylvi Listhaugs tid som ansatt i First House unna offentligheten. Landbruksdepartementet har ment at de har kunnet avslå innsyn i listene, og har nå fått medhold.

Bakgrunnen er at Bård Vegar Solhjell (SV) henvendte seg til Statsministerens kontor og ba om at det gis innsyn. Også Sp-representant Per Olaf Lundteigen og flere mediehus, deriblant Dagbladet, Dagsavisen og Aftenposten, har bedt om innsyn i listene. Departementet har avslått dette, og begrunnet det med forvaltningslovens bestemmelser om taushetsplikt av konkurransemessige årsaker.

Departementet skrev brev til First House, der de på oppfordring fra Dagens Næringsliv ba om samtykke til offentliggjøring av listene. First House-sjef Per Høiby nektet dette. Firmaet mener at hemmelig kundelista er av betydning for selskapets konkurranseevne. Flere juseksperter, deriblant jusprofessor Jan Frithjof Bernt, er uenige i vurderingen.

First House bistod Sylvi Listhaug med å utarbeide en kundeliste etter at det var blitt klart at hun kom til å bli statsråd. Lista ble overlevert til departementsråd Forsell etter at Listhaug var blitt statsråd.