Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Listhaugs «nødvendige innstramninger» kommer etter påske

Klar på at regjeringens syn kommer først.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag markerer Dagbladet at det er fem år siden Den arabiske våren og at borgerkrigen i Syria brøt ut. Vi setter søkelyset på det som har skjedd med en spesialutgave av papiravisa, en nettspesial og en to timer lang TV-sending fra klokka 12

(Dagbladet): Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og har invitert de parlamentariske lederne i Ap, Venstre, Frp, Sp, Krf og Høyre til et møte på statsminister Erna Solbergs kontor i morges.

Målet med møtet var å gjennomgå  høringsforslagene om asylinnstramningene, oppklare uavklarte spørsmål og kartlegge hvilke punkt som er vanskeligst for de ulike forlikspartnerne.

Etter det timeslange møtet sier statsminister Erna Solberg at regjeringen ikke har tatt en endelig beslutning om hvilke forslag de vil legge fram for Stortinget.

- Vi har fått gode innspill og hatt gode diskusjoner. Vi vet litt mer om hvor de ulike partiene står, sier Erna Solberg.

- Konstruktivt, men... Sylvi Listhaug sier følgende:

- Det har vært en konstruktiv tone. Vi har fått diskutert noen av de temaene som har vært opp, jeg skal ta med meg dette. Men regjeringen kommer til å fremme det som vi mener er nødvendige innstramningsforslag og forslagene kommer først etter påske.

På vei ut fra møtet er integreringsminister Sylvi Listhaug (FrP) klar på at regjeringens syn på hva som er nødvendig trumfer forliket alle partiene på Stortinget, unntatt SV, var enige om i november.

- Nå kommer vi til å jobbe med dette og legge fram det som er nødvendige innstrammingsforslag for å få kontroll på situasjonen.

- Hvis dere føler det er nødvendig å gå lenger enn det det er rom for i forliket, hva gjør dere da?

- Vi kommer til å legge fram det vi mener er helt nødvendige innstramminger for å møte en situasjon der vi kan få opptil dobbelt så mange asylsøkere til Norge som i fjor. Vi ser at situasjonen er dramatisk i Europa. Tilstrømmingen er mange ganger så høy som i fjor, og det var et år der det kom over én million. Det er all grunn til å varsellampene på. Vi kommer til å ta med oss innspillene og etter påske vil vi legge fram det vi mener er nødvendige innstramminger.

- Som går lenger enn forliket?

- Vi kommer til å legge fram det vi mener er nødvendige tiltak. Og så har vi hatt et godt møte her med mange innstill og det var nyttig.

Lite lydhør - Er det noen av innspillene du vil ta til etterretning?

- Vi skal jobbe oss gjennom høringsuttalelsene, men det viktigste for oss er å fremme forslag om de nødvendige tiltakene i en situasjon der Norge kan komme til å få dobbelt så mange asylsøkere som i fjor, og situasjonen i fjor satte oss virkelig på prøve, sier hun.

Knut Arild Hareide og Trine Skei Grande forventer en mer lydhør holdning fra regjeringen enn det Sylvi Listhaug gir uttrykk for.

- Nå har regjerinen lagt fram 40 forslag og sendt de til høring. Slik vi kjenner norsk politikk så gjør vi endringer på bakgrunn av høringen. En ting er hva KrF og Venstre sier. Jeg tror det gjør like sterkt inntrykk det Advokatforeningen, SSB og UDI sier om disse sakene. Vi kan være med på innstramminger, men ikke slik at det bryter med våre folkerettslige forpliktelser og flyktningekonvensjonen. Det var et budskap både Listhaug og statsminister Solberg forsto tydelig.

- Opplever statsministeren annerledes
Når Dagbladet konfronterer Trine Skei Grande med Sylvi Listhaugs uttalelser på vei ut fra møtet, sier hun dette:

- Det var ikke det statsministeren sa på møtet. Hun sa hun skulle lytte både på møtet og det vi som forlikspartnere kommer med. Hvis de legger fram hele den pakken de kom med femte juledag så har de jo ikke noe forlik lenger. Det er nok ikke en risiko statsministeren er villig til å ta.

- Jeg opplevde statsministreren veldig annerledes. Hun var lyttende og hadde et ønske om å bevare det forliket som ligger der.

KONSTRUKTIVT: Her hilser Jonas Gahr Støre på Sylvi Listhag på vei inn på asylmøtet på statsministerens kontor. 
 Foto: Hans Arne Vedlog
KONSTRUKTIVT: Her hilser Jonas Gahr Støre på Sylvi Listhag på vei inn på asylmøtet på statsministerens kontor. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

- Hvis de legger fram en forslag som er blitt slaktet i høringen og som vi har tatt avstand fra, og de ikke tar inn over seg de andre forslagene, så har regjeringen et problem.

ASYLMØTE:  De parlamentariske lederne i de seks partiene som var enige om asylforliket møttes i dag på Erna Solbergs kontor. Etter bare en time var møtet over og partene møtte pressen til en kort redegjørelse. 
 Foto: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
ASYLMØTE: De parlamentariske lederne i de seks partiene som var enige om asylforliket møttes i dag på Erna Solbergs kontor. Etter bare en time var møtet over og partene møtte pressen til en kort redegjørelse. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!