Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Livredd for russisk invasjon

Litauen forbereder innbyggerne sine på invasjon fra Russland

Fredag publiserte den litauiske regjeringen en manual med detaljert informasjon om hva innbygerne bør gjøre dersom Russland invaderer landet deres. 

Kald krig: CNN-reporter Nic Robertson møter ferske rekrutter, kommandanter og Litauens forsvarsminister når han undersøker det han beskriver som Europas nye, kalde krig. Video: CNN Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Litauen går langt i å forberede sine nærmere tre millioner innbyggere på en invasjon fra Russland. Den litauiske regjeringen opplever trusselen som stor og høyst sannsynlig.

Det kommer tydelig fram i den 75-siders lange manualen som ble publisert fredag. Manualen er et klart budskap til Russland om at det litauiske folket ikke vil gjøre det enkelt for russerne dersom de forsøker å invadere landet deres, skriver CNN.

Styrker forsvaret sitt

Helt siden Russland invaderte Krim-halvøya for to år siden, har Litauen vært på vakt.

Regjeringen har satt i gang en rekke tiltak for å styrke forsvaret sitt. Blant annet har de gjeninnført verneplikten og trappet opp forsvarsutgiftene sine. Samtidig har de bedt om hjelp fra NATO til økt beredskap i Baltikum, skriver CNN.

«Forbered deg på krig»

Manualen som er skrevet til det litauiske folket er nok et tiltak som skal styrke landet mot russisk invasjon. Den dystre tittelen på dokumentet er «Forbered deg på å overleve kriser og krig».

- Det må rettes oppmerksomhet mot handlingene til vårt naboland, Russland. Dette landet nøler ikke med å bruke militær makt mot nabolandene sine, og på nåværende tidspunkt fortsetter landet sin militære aggresjon mot Ukraina", står det skrevet i manualen, ifølge CNN.

Tredje manual

Videre i dokumentet står det at det er svært viktig at sivile i Litauen er klar over hvordan Russland opererer og at de må ha en sterk vilje til å motstå en eventuell invasjon.

OVERLEVELSE: Manualen inneholder alt fra beskrivelser avdiverse overlevelsesutstyr til strategiske planer.
OVERLEVELSE: Manualen inneholder alt fra beskrivelser avdiverse overlevelsesutstyr til strategiske planer. Vis mer

Dette er tredje gang siden Russland invaderte Krim-halvøya, at den litauiske regjeringen publiserer en slik type manual.

Sist gang var i desember 2015. Den gang skrev regjeringen at det var viktig å ikke få panikk dersom en invasjon finner sted, ifølge CNN.

Bilder av russiske stridsvogner

I den nyeste versjonen får innbyggerne detaljert informasjon om hvordan de bør spionere på fienden dersom Russland lykkes med å invadere deler av Litauen.

Manual: Beskriver antenner, symboler og andre ting man kan finne på en tanks. Foto: Skjermdump
Manual: Beskriver antenner, symboler og andre ting man kan finne på en tanks. Foto: Skjermdump Vis mer

Manualen inneholder også detaljerte bilder av russiskproduserte stridsvogner, granater, miner og våpen, samt instruksjoner om hvordan innbyggerne skal kunne gjenkjenne disse.

Ifølge CNN vil det distribueres 30 000 eksemplarer av manualen på skoler og bibliotek i Litauen, samt at den vil være tilgjengelig på nett.

Vil avskrekke

Karolis Aleksa, som er redaktør for manualen og jobber i det litauiske forsvarsdepartementet, sier til CNN at manualen kan bidra til å avskrekke Russland fra å invadere Litauen.

- Det er nettopp for å sende et budskap til Russland - ikke gjør det - vi er forberedt og vil ikke bli ført bak lyset slik som ukrainerne, sier han til det amerikanske nyhetsbyrået.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!