Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Litauen innfører mobilforbud i fotgjengerfelt

Fotgjengere i Litauen har fått en ny grunn til å løfte blikket fra mobilen når de går i byen. Nå innfører nemlig myndighetene mobilforbud i fotgjengerfelt.

FORBUDT: En kvinne snakker i mobiltelefon mens hun går på gata. Foto: Eugene Tanner / AFP
FORBUDT: En kvinne snakker i mobiltelefon mens hun går på gata. Foto: Eugene Tanner / AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Av hensyn til egen sikkerhet er det allerede lurt å rive seg løs fra telefonen og følge med på trafikken før man krysser gaten. Det nye er at man også bør gjøre det av hensyn til lommeboken. Den som bryter det nye mobilforbudet kan ende med en bot på 40 euro, tilsvarende snaut 400 kroner.

Målet med den nye loven er å redusere antall trafikkulykker. I fjor mistet 68 fotgjengere livet i trafikken i Litauen. Det er mye i et land med bare 2,8 millioner innbyggere. landet ligger på tredjeplass på listen over EU-land med høyest dødelighet i trafikken; bare i Romania og Latvia står det dårligere til.

Det er ikke klart hvor mange av dødsulykkene på latviske som skyldes mobilbruk.

Honolulu i den amerikanske delstaten Hawaii innførte allerede i fjor et lignende forbud. der er det forbudt å sende eller lese tekstmeldinger, men ikke å snakke i telefonen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!