Litauen slåss for Øst-Europa

- Det vil gjøre alvorlig skade, sier Dalia Grybauskaite om et avsluttet formannskap uten noen Ukraina-avtaler.

SLÅSS: Litauens jernkvinne Dalia Grybauskaite tar opp kampen mot Russlands innflytelse. Foto: REUTERS / Vincent Kessler / NTB Scanpix
SLÅSS: Litauens jernkvinne Dalia Grybauskaite tar opp kampen mot Russlands innflytelse. Foto: REUTERS / Vincent Kessler / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litauens jernkvinne Dalia Grybauskaite tar opp kampen mot Russlands innflytelse og vil ha de østeuropeiske landene inn i EU-folden.

Om det hadde kommet til kamp på matta, liker litauerne å si at Dalia Grybauskaite med svart belte i karate hadde nedkjempet den russiske presidenten og judomesteren Vladimir Putin.

Men det er på den politiske arenaen presidenten nå utfordrer Russland.

Litauen tok 1. juli fatt på det seks måneder lange formannskapet i EU og har satt forholdet til landene i Europas østre ytterkant øverst. Litauerne vil knytte dem sterkere til EU, og Ukraina er blitt hovedprosjektet.

Et helt Europa - Jeg kan ikke se for meg et helt og fritt Europa uten Ukraina, sier utenriksminister Linas Linkevicius til journalister på besøk fra Brussel.

Mens Russland vil ha med Ukraina i en tollunion, håper Litauen at ukrainerne kan signere en assosieringsavtale og frihandelsavtale med EU i november.

- Vi har en mulighet til å stoppe glidningen mot tollunionen. Vi har en strategisk mulighet til å stoppe den prosessen og lede dem mot europeisk integrering, understreker president Grybauskaite.

Toppmøte Høydepunktet i det litauiske formannskapet er et toppmøte i Vilnius i november mellom EU og de «østlige partnerne» Ukraina, Hviterussland, Moldova, Aserbajdsjan, Armenia og Georgia.

Men det skal fortsatt en del til før Ukraina får avtaler med EU.

Fortsatt sitter tidligere statsminister Julia Timosjenko fengslet, og det er behov for omfattende reformer av både rettsvesen og valglov, sier Grybauskaite.

- Tre grupper problemer, enkelt og greit, og vi ønsker å se resultater, sier hun.

- De vet nøyaktig hva de må gjøre, sier en optimistisk utenriksminister Linkevicius.

Overbevise Litauen har også et stykke å gå før de har overbevist de andre EU-landene om ukrainsk egnethet. For flere er Timosjenko blitt nøkkelen, og her håper Litauen på en løsning i høst.

En avtale med EU kan gi store muligheter for ukrainsk eksport og nye investeringsmuligheter, men en ren løslatelse av Timosjenko sitter langt inne.

- Jeg tror ikke det vil være noen katastrofe, men det vil gjøre alvorlig skade, sier Grybauskaite om et avsluttet formannskap uten noen Ukraina-avtaler.

Press 22 år etter at landet fikk sin selvstendighet fra sovjetstyret, føler litauerne fortsatt presset fra «bjørnen» i øst.

De har søkt tette bånd vestover, ble EU- og NATO-medlem i 2004 og har blikket vendt mot USA. Neste år søker de om medlemskap i eurosonen.

Litauen mener Russland bruker gasseksporten sin som politisk brekkstang og jobber selv med å redusere sin avhengighet av russisk gass. Som formannskapsland er det ikke aktuelt å rette politikken inn etter russisk press, understreker presidenten.

- Vi har hatt 25 år med aggressiv politikk fra Russland. Det kan ikke bli så mye verre, sier Grybauskaite.

(NTB)