Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Litauen valgte grønn president

Det største av de baltiske landene, Litauen, har fått en grønn president. Valdas Adamkus er grønn både fordi han profilerer seg som miljøverner, og fordi han ikke har noen politisk erfaring.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Adamkus ble valgt med knappest mulig margin. Han fikk 49,9 prosent av stemmene, mens hans motstander Arturas Paulauskas fikk 49,3 prosent. Det er mindre enn et år siden Adamkus kom tilbake til Litauen etter å ha tilbrakt snart 50 år i USA. Han snakker litauisk med sterk aksent, og ikke noe russisk. Først i oktober i fjor ble det klart at han kunne stille til valg.

Dagbladet møtte Adamkus i november i fjor, da han framsto som forkjemper for grønne verdier. Adamkus sa hans viktigste oppgave som president vil være å erstatte kjernekreftverket i Ignalina med et oppdatert vestlig kjernekraftverk.

- Vi trenger hjelp fra Vesten. Ignalina er en trussel også mot Vesten, sa han. Ignalina-kraftverket er av Tsjernobyl-typen. Det er for lenge siden modent for utskifting, men leverer det meste av elektrisiteten vår.
- Litauen er farlig avhengig av kjernekraftverk, sa Adamkus.

Adamkus er som resten av Litauen opptatt av at landet må bli medlem av EU og NATO så snart som mulig. Men han er mindre presis i sine krav til Vesten enn de fleste litauiske politikere.

- I realiteten har vi allerede vestlige sikkerhetsgarantier, sa han.

Adamkus ser det ikke som en ulykke for Litauen at Estland er eneste baltiske land som er invitert til forhandlinger om EU-medlemskap.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!