Litauisk bande dømt for voldteksraid av prostituerte

Skulle tvinge kvinnene til å jobbe for dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De tre litauerne Arturas Gerasimovas (24), Rolanda Morkeliunas (23) og en mann på 23 år, er i Oslo tingrett dømt for et svært voldelig voldteksraid som fant sted sommeren 2004. Ved grov voldsutøvelse og voldtekt skulle de tre mennene tvinge de prostituerte til å jobbe for dem.

Til sammen ti kvinner og en mann ble ofre for bandens brutale framferd.

Framgangsmåten var den samme hver gang:

En av mennene ga seg ut for å være en kunde og avtalte et møte i en leilighet hvor kvinnen drev sin virksomhet. Vel inne i leiligheten slapp mannen inn flere menn. Deretter tok banden kontroll over leiligheten ved blant annet å frata kvinnene moblitelefonene slik at de ikke hadde mulighet til å ringe ut, heter det i dommen.

Deretter ble kvinnene voldtatt og slått. Til slutt robbet banden med seg verdisaker fra leiligheten før de forsvant. Flere av kvinnene ble bundet med remmer og tau før de ble forlatt.

For forholdene må Gerasimovas og Morkeliunas sone i henholdsvis 4 år og 2,5 år.

En 23 år gammel mann er dømt til tvunget helsevern fordi han var psykotisk i perioden da volden fant sted.

Skulle ha minst seks kunder


Mennene beordret kvinnene til å jobbe for dem. De fikk beskjed om at de skulle ha minst seks kunder om dagen å ta 1500 kroner i betaling fra hver kunde. Av dette skulle 1000 kroner gå til mennene.

Noen av voldsepisodene er svært grove. En kvinne som st at det ikke var mulig å tjene 9000 kroner dagen fikk blant annet den ene fingeren klemt med en tang. Tre kvinner som jobbet sammen fra en leilighet ble banket med et støvsugerrør, før de ble bundet på hender og føtter.

VOLDTOK PROSTITUERTE: Slik så leiligheten ut etter at banden hadde dratt. I bakgrunnen skimtes soverommet der prostituerte ble voldtatt. Foto: Politiet
VOLDTOK PROSTITUERTE: Slik så leiligheten ut etter at banden hadde dratt. I bakgrunnen skimtes soverommet der prostituerte ble voldtatt. Foto: Politiet Vis mer

Mennene skal også ha truet med å skade ofrenes familier.

«Dere skal jobbe for oss, ellers dreper vi familiene deres», skal en av menene ha sagt til en kvinne.

- Har ikke noe liv lenger

Ikke alle kvinnen var prostituerte. En av de voldtatte kvinnen var på besøk hos en mannlig venn som tilbød menn massasje kledd i kvinneklær da banden slo til. Kvinnen har i dag svært store problemer. Hun preges av dårlig hukommelse og har i sin vitneforklaring uttalt at hun ikke har noe liv lenger.


I dommen slår retten fast at voldtektene var særdeles grove.

«Til den konkrete straffeutmåling skal det i skjerpende retning bemerkes at det dreier seg om gjentatte tilfeller av voldtekt, ran og voldsutøvelse mot prostituerte begått av flere gjerningsmenn i fellesskap», heter det.

De tre ble først anholdt og dømt for grovt tan i Sverige. På bakgrunn av funn gjort i en bil de hadde benyttet der, ble det fattet mistanke om at de også hadde noe å gjøre med ranene og voldtektene i Norge.

DØMT: Arturas Gerasimovas
DØMT: Rolanda Morkeliunas.