Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lite ærerik sluttstrek

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • I tre år har journalist Stein Viksveen vært i overvåkingspolitiets søkelys. Det første året var han i en slags uformell samtalesituasjon med POT. I to år har han vært formelt siktet etter den alvorlige spionparagrafen. Statsadvokaten innstilte på at Viksveen skulle bli tiltalt for forsøk på spionasje. Men i går henla Riksadvokaten hele saken fordi det ikke kan bevises at Viksveen har gjort noe galt. Han har riktignok vært i kontakt med folk fra den østtyske spionorganisasjonen Stasi, men han har ikke overlevert noen hemmeligheter.
  • Dermed er Viksveen renvasket, og sluttstrek er satt for en av de mest bisarre spionsakene i vår tid. Saken mot Viksveen kom etter en serie med skandaler og avsløringer som rammet POT, og det har hele tida eksistert en berettiget mistanke om at POT har vært ute på desperat hevntokt. Med Lund-kommisjonen ble det grundig dokumentert at det i årevis ble drevet en meget omfattende forfølging og ulovlig overvåking. Så kom den skandaløse etterforskningen av Berge Furre, som var medlem av Lund-kommisjonen. Den kostet jobben til en statsråd, en overvåkingssjef og en ekspedisjonssjef. Nå har POT feilet også i Viksveen-saken.
  • Selvsagt må det være tillatt også for POT å innlede etterforskning og ta ut siktelse uten at det fører til tiltale og fellende dom. Men Viksveen-saken var åpenbart elendig forberedt, og politiet gikk lovstridig fram under beslag av bevismateriale. Det er også grunn til å stille spørsmål ved rettssikkerheten når en slik sak tar så lang tid. Viksveen kan i dag takke sin gode helse for at han ikke er en knekket mann. Politiet har i disse årene satt inn enorme ressurser for å bevise hans skyld.
  • I går sa overvåkingssjef Per Sefland at dette kan være den siste saken fra den kalde krigens tid, og at POT nå bør konsentrere seg om mer aktuelle saker. Det er en mild form for selvkritikk. Viksveen var siktet for å spionere for en stat som for lengst er oppløst. I går ble det satt sluttstrek for en sak som er like lite ærerik som det meste av overvåkingspolitiets historie.
Hele Norges coronakart