<strong>VERDIFULL:</strong> Mannen hadde fått flere mynter av sin bestefar da han var liten. Blant dem var en verdifull gullmynt. Foto: Boningtons
VERDIFULL: Mannen hadde fått flere mynter av sin bestefar da han var liten. Blant dem var en verdifull gullmynt. Foto: Boningtons Vis mer

Lite ante faren at sønnen lekte med en gullmynt verdt over to millioner kroner

Mannen skal ha blitt både lamslått og veldig glad da han fant ut av verdien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Auksjonshuset Boningtons i engelske Essex har fått inn en veldig sjelden mynt som nå skal auksjoneres bort.

Gullmynten er en av 20 mynter laget av gullet som ble beslaglagt fra et spansk skip av britiske styrker i spanske Vigobukta, 23 oktober 1702 - i forbindelse med «Slaget ved Vigobukta».

En mann fra Bishop's Stortford i Herthfordshire skal ha fått mynten av sin bestefar, uten å ane at den var verdifull. Han pleide å leke med den som liten gutt, og skal seinere ha gitt den videre til sin sønn.

Nylig oppsøkte han Boningtons, hvor myntspesialist Gregory Tong raskt fant ut at mynten var veldig sjelden.

Nå legges den ut for salg, og den estimerte salgsprisen er mellom 200 og 250 000 pund (rundt 2-2,5 millioner norske kroner).

Lamslått

Eieren av mynten skal både ha blitt lamslått og veldig glad da han fant ut verdien.

- Min bestefar reiste over hele verden som arbeider og samlet mange mynter fra forskjellige land han var i, sier mannen.

- Han ga meg en pose med mynter å leke med (jeg elsket piratskatter) da jeg var liten. Etterhvert som tiden gikk, ble disse myntene plassert i diverse skrin og bokser og glemt, helt fram til jeg fant myntene på nytt da min bestefar døde. Jeg så gjennom myntene - og husket på historiene jeg lagde om dem da jeg var liten - så ga jeg myntene til min egen sønn slik at han kunne leke med dem i sin egen skattekiste. Min lille gutt har lekt med denne mynten i alle disse årene, sier han.

Det er bare seks mynter av denne typen som har blitt lagt ut for salg de siste 50 årene, og det er ventet at gullmynten vil slå Boningtons tidligere rekord.

Et maleri av Sir Winston Churchill ble solgt for 200 000 pund (rundt to millioner norske kroner) tidligere i år.

Slaget ved Vigobukta

Den britiske flåten forsøkte å ta den spanske havnebyen Cádiz i 1702 for å sikre seg en marinebase på Den iberiske halvøya.

Dette forsøket ble mislykket, men da admiral George Rooke var på vei tilbake til England, fikk han meldinger om at den spanske sølvflåten hadde nådd Vigobukta nord i Spania. Flåten, som kom fra Amerika, var lastet med sølv og andre varer, så Rooke valgte å gå til angrep.

Deler av fangsten var gull som blant annet ble gjort om til mynter året etterpå, som disse Vigo-myntene som det ble laget 20 stykker av. Det er bare 15 kjente eksemplarer igjen.

<strong>EN AV 20:</strong> Gullmynten som skal auksjoneres bort er en av 20 som ble laget tidlig på 1700-tallet. Foto: Boningtons
EN AV 20: Gullmynten som skal auksjoneres bort er en av 20 som ble laget tidlig på 1700-tallet. Foto: Boningtons Vis mer
<strong>EN AV 20:</strong> Gullmynten som skal auksjoneres bort er en av 20 som ble laget tidlig på 1700-tallet. Foto: Boningtons
EN AV 20: Gullmynten som skal auksjoneres bort er en av 20 som ble laget tidlig på 1700-tallet. Foto: Boningtons Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer