Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lite fornøyd med kroppen sin

Over halvparten av landets toppidrettsutøvere er i liten grad fornøyd med kroppen sin. Det viser en spørreundersøkelse blant 88 toppidrettsutøvere tilknyttet Olympiatoppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I undersøkelsen inngår ikke eliteutøvere innen typiske slankeidretter som turn, rytmisk sportsgymnastikk og langdistanseløping.

- Hadde disse idrettsgrenene vært med, ville nok resultatet vært enda mer nedslående. At såpass mange av utøverne i liten grad er fornøyd med kroppen sin, er overraskende og forteller at kroppsfikseringen i samfunnet generelt også gjør seg gjeldende blant toppidrettsutøvere, sier professor Gunnar Breivik ved Norges Idrettshøgskole.

Kvinner mest misfornøyd

Mens 47 prosent av de spurte toppidrettsutøverne oppgir at de i høy grad er fornøyd med kroppen sin, svarer hele 52 prosent at de bare er noe eller litt fornøyd. 1 prosent er ikke fornøyd i det hele tatt.

Tankevekkende nok svarer imidlertid samtlige handikaputøvere at de i høy grad er fornøyd med sin egen kropp.

Videre er atskillig flere kvinnelige toppidrettsutøvere mindre fornøyd med kroppen sin enn sine mannlige kolleger, viser undersøkelsen.

Mens bare 32,5 prosent av kvinnene i høy grad er fornøyd, er det tilsvarende tallet for mennene 59,6 prosent.

Perfekt kropp

På spørsmål om de opplever et press for å oppnå en perfekt kropp, svarer hver tredje utøver (33 prosent) at de utsettes for dette i større eller mindre grad. Her er forskjellen mellom kjønnene mindre og noe overraskende er det bare menn som oppgir at de i høy grad opplever et slikt press.

Når det gjelder slankepress oppgir 17 prosent av toppidrettsutøverne at de har vært utsatt for dette i større eller mindre grad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!