Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lite håp om rask løsning på lastebilstreiken

PARIS (NTB-Reuters-AFP): Håpet om en snarlig løsning på den fem dager lange lastebilstreiken i Frankrike svinner. Og dersom partene blir enige i kveld, vil det likevel ta tid å oppheve de omfattende veiblokadene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et 14 timer langt forhandlingsmøte natt til i dag, samlet partene krefter før de gikk inn til nye møter kl 17 i ettermiddag. Ifølge transportminister Jean-Claude Gayssot er det mulig med et gjennombrudd, men flere fagforeningsledere er pessimistiske.

  - Jeg er relativt pessimistisk fordi vi etter timer med forhandlinger bare har kommet fram til et forslag som både er forvirrende og til tider selvmotsigende. Og jeg mistenker at dette er en bevisst strategi fra arbeidsgivernes side, sa Marc Blondel, leder i Force Ouvriere.

Skeptiske

Den kommunistiske CGT-foreningen ga også uttrykk for at deres medlemmer er skeptiske, og at de fleste lastebilsjåførene klart har gitt utrykk for kampvilje.

  Sjåførene har opprettholdt rundt 160 veisperringer på hovedveiene i Frankrike, og satt opp barrikader foran drivstoffdepoer.

Lukkede dører

Samtalene foregår bak lukkede dører i samferdselsdepartementet i Paris, og innholdet i forhandlingene er lite kjent. De vanskeligste punktene skal være utbetaling av en bonus på 3000 franc (3600 kroner), som partene ble enige om under forrige streik, men som endel sjåfører fortsatt ikke har fått utbetalt, samt om ambulansesjåfører skal få spesialbehandling i en eventuell avtale om bedre lønns- og arbeidsvilkår.

  Streiken har ført til tidvis fullt trafikkaos. Den trafikken som slipper gjennom veisperringene, går i sneglefart og all varetransport er stanset. Foreløpig er ikke samfunnet lammet, selv om det lokalt meldes om tomme bensinstasjoner og butikker som er sluppet opp for ferske varer.

Hele Norges coronakart