HAMASLEDER: Khaled Meshaal. Foto: AFP/ Khalil Mazraawi/Scanpix
HAMASLEDER: Khaled Meshaal. Foto: AFP/ Khalil Mazraawi/ScanpixVis mer

Lite håp om snarlig våpenhvile i Gaza

Selv om USAs utenriksminister John Kerry har bedt Hamas' allierte om hjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israel fortsetter å hamre løs på den folketette enklaven mens dødstallet torsdag steg til over 730, og Hamas gjorde det klart at de ikke vil godta noen våpenhvile om de ikke får garantier for at blokaden av Gazastripen blir løftet.

Den amerikanske utenriksministeren John Kerry, som i de siste dagene har ført intense samtaler med mange parter, bortsett fra Hamas, var torsdag i telefonsamtaler med utenriksministrene i Qatar og Tyrkia.

Landene støtter Hamas, og Kerry ba dem bruke innflytelsen sin til å oppmuntre Hamas til å akseptere en våpenhvile.

Hamas-lederen Khaled Meshaal lever i eksil i Qatar, og har uttalt at gruppen ikke vil akseptere noen våpenhvile om ikke blokaden av Gazastripen blir opphevet.

Humanitær våpenhvile Egypt, som har en meglerrolle i konflikten, har tidligere uttalt at en humanitær våpenhvile kan foreligge før den muslimske høytiden id al-fitr neste uke for mer permanente forhandlinger om våpenhvile.

Den israelske ministeren og tidligere sikkerhetssjefen Yaakov Peri, avviser imidlertid at det kommer til å skje.

- Jeg ser ikke for meg en våpenhvile i det neste dagene hvor det israelske forsvaret forlater Gazastripen. Heller ikke med en humanitær våpenhvile kommer vil til å slutte å ødelegge tunnelene, sier han.

Militære framskritt Helsemyndigheter opplyser at over 50 palestinere er drept torsdag, blant dem en familie på seks, inkludert en jente på fem år og en gutt på tre år, sør på Gazastripen, og i flyktningleiren Jabaliya nord i enklaven ble en eldre mann og tre barn drept.

Ifølge en FN-rapport blir ett barn drept hver time, og FNs råd for menneskerettigheter vedtok onsdag å granske Israel for brudd på folkeretten.

På israelsk side har hittil 32 soldater mistet livet i kampene, i tillegg er to israelske sivile og en thailandsk innvandrer drept av Hamas' raketter.

Israelske militæranalytikere innrømmer at Hamas har gjort store militære framskritt siden forrige krig, med nye mer sofistikerte våpen og et endeløst nettverk av tunneler under Gaza som brukes til overraskelsesangrep på israelske soldater.

Langt flere israelske soldater er drept enn da Israel sist gikk inn i Gaza i 2009.

Vann- og matmangel Britiske Oxfam melder om minskende tilgang på mat og vann for titusener av palestinere som er på flukt fra israelske raketter på Gazastripen.

Over 120.000 mennesker er fordrevet fra sine hjem, men hindres i å komme seg unna den israelske offensiven fordi grensene til Israel og Egypt er stengt.

- Disse fryktelige konsekvensene for sivilbefolkningen er sjokkerende. Sykehus og vannforsyninger er under massivt press, og behovene øker dag for dag. Folk er skrekkslagne og flykter, sier Nishant Pandey, som er Oxfams representant i Israel og de okkuperte palestinske områdene.

Det amerikanske luftfartsverket FFA innførte et midlertidig flyforbud til Israel tirsdag. Torsdag ble forbudet opphavet, men luftfartsverket advarer fortsatt mot en svært ustabil situasjon. (©NTB)