Dyrt hus:  Kommunepolitikere som innfører eiendomsskatt blir i liten grad straffet av velgerne, viser ny undersøkelse. Foto:  Jacques Hvistendahl/Dagbladet
Dyrt hus: Kommunepolitikere som innfører eiendomsskatt blir i liten grad straffet av velgerne, viser ny undersøkelse. Foto: Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

Lite interesse for eiendomsskatten

Selv om hele 62,6 prosent er imot innføring av eiendomsskatt, viser en ny analyse at de partiene som innfører en slik skatt, mister få av velgerne sine.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en ny og landsdekkende måling utført av Sentio for Nationen, er bare 24 prosent for eiendomsskatt, mens 13,4 prosent ikke har tatt stilling til spørsmålet.

Motstanden er størst på Sørlandet og i Nord-Norge, men er jevnt over svært høy over hele landet.

Til tross for dette viser en annen undersøkelse foretatt av Universitetet i Oslo (UiO) i fjor, at motstanden mot en slik skatt ikke fører til at partier som innfører den, blir straffet av velgerne.

Konklusjonen i en analyse som tar for seg kommunene som innførte eiendomsskatt etter lokalvalgene i 2003 og 2007, er nemlig noe uventet for mange.

«Analysen røper at støtten for venstrepartiene stikk i strid med våre forventninger er høyere i kommuner der slike skatter er blitt innført enn i andre kommuner. Det er ingen tegn på at partier som er for skatt blir straffet. Om det finnes negative følger, så er det høyresiden som taper, men også de tapene er moderate», skriver Tore Hansen og Hanne Noer fra UiO i et sammendrag av undersøkelsen.

Professor i statsvitenskap ved UiO, Hanne Marthe Narud, er overrasket over konklusjonen.

- Årsaken kan være at midlene blir brukt til formål hvor innbyggerne ser en effekt. Skatten er forsvinnende liten, men kan bety fryktelig mye for enkelte tiltak, sier hun til Nationen.

(NTB)