Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lite julefred å skimte i Jesu fødeland

Trær pyntet med smellgranater og julenisser som flykter fra tåregass tydeliggjør den pågående konflikten.

TÅREGASS I RETUR: En palestinsk demonstrant bruker en slynge til å sende en tårgass-beholder i retur mot israelsk militære, under en demonstrasjon mot en jødisk bosetning nær den palestinske landsbyen Bil'in 26. desember 2014. Foto: REUTERS / Mohamad Torokman
TÅREGASS I RETUR: En palestinsk demonstrant bruker en slynge til å sende en tårgass-beholder i retur mot israelsk militære, under en demonstrasjon mot en jødisk bosetning nær den palestinske landsbyen Bil'in 26. desember 2014. Foto: REUTERS / Mohamad Torokman Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På plassen foran Fødselskirken står en stor scene dedikert til julekonserter og andre underholdsbidrag. På banneret bakerst på scenen står det skrevet «All I wan't for Christmas is justice» og i trærne foran henger tåregassbeholdere og smellgranater. Det er jul i Betlehem.

De siste ukene har flere tusen pilgrimmer strømmet til den hellige byen i Palestina - byen hvor Jesus skal ha blitt født. Men som tidligere julefeiringer har også denne en bismak.

Demonstranter utkledd som julenisser og trær med alternativ dekorasjon er en tydelig del av bildet i den populære pilgrimsbyen.

«Dekorasjonen» har de samlet inn fra flyktningleiren Aida som ligger plassert 10 minutter nord for sentrum, helt inntil separasjonsmuren som skiller store deler av Vestbredden fra Israel, samt Betlehem fra Jerusalem. Muren ble dømt ulovlig av den internasjonale domstolen (ICJ) for ti år siden, og beordret revet.

En tradisjon Den samme dekoren fant sin vei til den populære turistplassen også i fjor. Da ble en av initiativtakerne bak stuntet arrestert, ifølge det palestinske mediet Maan News.

Betlehem kommune hadde mottatt flere tusen dollar i bidrag fra USAID for å pynte byen til jul, og en annen bidragsyter bak dekoreringen som ikke er navngitt, fortalte den palestinske nettavisen at de ønsket å vise okkupasjonens sanne ansikt.

ALTERNATIV DEKORASJON: En palestiner utkledd som nissen dekorerer et tre utenfor Fødselskirken i Betlehem med smellgranater og tåregassbeholdere. Foto: AP Photo / Majdi Mohammed
ALTERNATIV DEKORASJON: En palestiner utkledd som nissen dekorerer et tre utenfor Fødselskirken i Betlehem med smellgranater og tåregassbeholdere. Foto: AP Photo / Majdi Mohammed Vis mer

- Så mange utlendinger kommer gjennom her og det ser alt flott og festlig. Samtidig blir folk skutt 20 minutter unna i Aida (flyktningleir), skal han ha fortalt.

«Jul uten okkupasjon» Andre juledag var det demonstrasjoner etter fredagsbønnen flere steder på Vestbredden - inkludert i Betlehem. Der samlet palestinere seg for å marsjere opp mot separasjonsmuren og sjekkpunktet som kontrollerer veien fra Betlehem og inn til Jerusalem.

På plakatene står det «Vi vil ha jul uten okkupasjon» og «Jesus kom med et budskap om: Fred, frihet og rettferdighet». Betlehem har lenge hatt en signifikant kristen befolkning, men denne har minket med årene.

I 2005 forklarte borgermesteren i Betlehem, Victor Batarseh, at mange velger å emigrere på grunn av fysisk og psykisk stress, og den dårlige økonomiske situasjonen, og at dette også gjelder muslimer, men det er mer tydelig blant kristne, fordi de allerede er en minoritet.

Vestbredden ble okkupert av Israel etter seksdagerskrigen i 1967 og deretter inndelt i tre etter Osloavtalene fra 1993 og 1995. Delene som Vestbredden ble delt inn i er område A, som er fullstendig palestinsk-kontrollert og -administrert, B, som er israelsk-kontrollert og palestinsk-administrert og C som er fullstendig israelsk-kontrollert og administrert. Sistnevnte utgjør 69 prosent av Vestbredden.
Flere byer Også andre steder på Vestbredden har demonstrantene kledd seg i nissens hvite skjegg og røde kappe, som blant annet i landsbyene Bil'in vest for det politiske hovedsetet Ramallah og i al-Maasarah sør for Betlehem.

Begge landsbyene er kjent for sine ukentlige fredagsdemonstrasjoner som har pågått i flere år.

JESUS BUDSKAP: En palestinsk demonstrant nær sjekkpunktet i Betlehem holder opp en plakat med skriften «Jesus kom med et budskap om: Fred, frihet og rettferdighet». Foto: REUTERS / Mussa Qawasma
JESUS BUDSKAP: En palestinsk demonstrant nær sjekkpunktet i Betlehem holder opp en plakat med skriften «Jesus kom med et budskap om: Fred, frihet og rettferdighet». Foto: REUTERS / Mussa Qawasma Vis mer

Samtidig benytter Israels statsminister Benjamin Netanyahu anledningen til å kritisere FN på det ukentlige regjeringsmøtet søndag. Ifølge den israelske avisen The Times of Israel refser han FN for å støtte det palestinske resolusjonsutkastet, i stedet for å slå ned på oppfordringer fra Iran om bevæpning av Vestbredden.

- I de siste ukene har vi sett en opptrapping i Irans forsøk på å intensivere terrorhandlinger i Judea og Samaria, sa Netanyahu. Judea og Samaria er den bibelske betegnelsen på Vestbredden. 

- Nytt Hamastan Forslaget ble levert 17. desember og som lister opp vilkårene for en endelig fredsavtale, med en frist på tolv måneder til å avslutte forhandlingene om en endelig fredsavtale. Innen slutten av 2017 må Israel ha fullført en gradvis tilbaketrekking fra okkuperte palestinske områder, ifølge utkastet.

- Forslaget har som mål å tvinge gjennom en avtale slik at et nytt «Hamastan» kan etableres her og true vår sikkerhet, sier Netanyahu.

Israel var raskt ute med å kalle utkastet for en krigserklæring. USA ville heller ikke godkjenne utkastet, som dermed blir nedstemt på grunn av landets vetorett. Men ifølge talsperson i utenriksdepartementet, Jen Psaki, er de åpne for videre samtaler og den manglende støtten kommer av den korte tidsfristen som er oppgitt.

RØMMER FRA TÅREGASS: Julenissekledde demonstranter løper i dekning for tåregassen som blir avfyrt fra israelsk grensepoliti nær sjekkpunktet som skiller byene Betlehem og Jerusalem på lille juleaften. Foto: EPA / ABED AL HASHLAMOUN
RØMMER FRA TÅREGASS: Julenissekledde demonstranter løper i dekning for tåregassen som blir avfyrt fra israelsk grensepoliti nær sjekkpunktet som skiller byene Betlehem og Jerusalem på lille juleaften. Foto: EPA / ABED AL HASHLAMOUN Vis mer
JULEINNSLAG: Hver fredag demonstrerer en liten gruppe mennesker fra landsbyen al-Maasarah på Vestbredden for retten til å bevege seg fritt. Fredag 26. desember fikk demonstrasjonen en ny vri. Foto:  AFP PHOTO / MUSA AL-SHAER
JULEINNSLAG: Hver fredag demonstrerer en liten gruppe mennesker fra landsbyen al-Maasarah på Vestbredden for retten til å bevege seg fritt. Fredag 26. desember fikk demonstrasjonen en ny vri. Foto: AFP PHOTO / MUSA AL-SHAER Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media