Lite konkret fra Bush i natt

Presidenten forsøkte å overbevise om kursen i Irak under nattens tale.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presset av rekordlav oppslutning på meningsmålingene leverte Geroge W. Bush i natt den første av flere taler som skal holdes fram mot den planlagte overdragelsen av makten til en irakisk overgangsregjering 30. juni.

Foran rekrutter ved Hærens krigsskole i Carlisle, Penssylvania, og millioner av TV-seere, forsøkte Bush å rette opp inntrykket av kaos og lav moral som har dominert nyhetsdekningen fra Irak de sistre ukene.

De siste meningsmålingene viser at 60 prosent av amerikanerne er misfornøyd med Bush-administrasjonens Irak-politikk.

Presidenten framholdt 30. juni som startdatoen for den irakiske interimregjeringen, og garanterte at det første demokratiske valget i Irak skal holdes i januar.

- Valg er det beste forsvaret mot tyrrani, og det valget kommer, sa Bush, men advarte:

- Vi vil oppleve mer vold, både før og etter maktskiftet.

Det mest konkrete som kom fram i talen var den allerede annonserte rivningen av Abu Gharib-fengselet, som skal erstattes av et moderne høysikkerhetsfengsel, finansiert av USA.

Ellers var det ingen policyendringer å spore i den 31 minutter lange talen. Det ble ikke framlagt noen plan for tilbaketrekking av de 138.000 amerikanske soldatene som befinner seg i Irak.

Madelene Allbright som var utenriksminister under Bill Clinton, var blant dem som savnet klarere svar på hva som er retningen for amerikanernes styre i Irak.

- Vi skal overlate noe til noen, men vi har ikke definert hva som er hva, sa Allbright.

Allbright sa også at hun var glad for at Bush igjen ser FN som en viktig platform for å forme Iraks framtid.

- Krigen valgte vi, det var ingen nødvendighet. Å skape fred er en nødvendighet, ikke et valg, sa hun.

Enkelte kommentatorer, blant dem tidligere presidentkandidat Joe Lieberman, mente Bush viste mer respekt for det irakiske folket i denne talen enn i tidligere opptredener.

FNs spesialutsending til Irak, Lakhdar Brahimi, har satt sammen en overgangsregjering bestående av en president, to visepresidenter, en statsminister, og 26 ministere. Ifølge Bush kommer Brahimi til å offentliggjøre navnene på overgangsregjeringens medlemmer denne uka.

TALTE I NATT:</B> President George W. Bush talte til folket i natt.