Lite korrupsjon i Norge

Men i Norden er Norge verst i korrupsjonsklassen. Se rapporten her.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge kommer på en delt åttendeplass blant de 133 landene som er med i årets korrupsjonsranking fra organisasjonen Transparency International (TI). Listen ble offentliggjort i dag.

- Vi er ennå ikke kommet langt nok i å bekjempe korrupsjon, sier generalsekretær i TI-Norge Jan Borgen.

På toppen av listen troner Finland med 9,7 av 10 oppnåelige poeng, tett fulgt av Island og Danmark, mens Norge deler åttendeplassen med Australia og Sveits med 8,8 poeng. Helt nederst på listen ligger Bangladesh, Nigeria og Haiti med henholdsvis 1,3, 1,4 og 1,5 poeng.

Rangeringen er basert på intervjuer med forretningsfolk, akademikere og risikoanalytikere og måler oppfatningene om utbredelsen av korrupsjon i det offentlige.

- Ikke bedre

I fjor havnet Norge på en tolvte plass på lista. Årets opprykk betyr imidlertid ikke at situasjonen er blitt bedre, mener Borgen, og peker blant annet på at undersøkelsen er gjennomført før skandalene rundt Finance Credit, Tønne-saken og Statoil-saken ble kjent.

- Det er vanskelig å spå om fremtiden, men jeg vil tippe at neste års rangering vil reflektere disse sakene, sier Borgen.

Borgen mener Norge fortsatt mangler rutiner for å motvirke korrupsjon.

- Vennskapskorrupsjon er utbredt i Norge. De samme folkene går igjen i ulike situasjoner, men reglene for inhabilitet blir ofte ikke fulgt opp, sier han.

Dessuten holdes rettsvesenet often utenfor slike saker. Mange foretrekker å gjøre opp på kammerset, mener Borgen.

- Dette gjelder især i kommunene, og spesielt når det gjelder offentlige innkjøp. I mange kommuner eksisterer det fortsatt en «boblebad»-kultur, som ikke er ryddet av veien. Kommunene kjøper ofte fra leverandører de kjenner. Dermed får folk en oppfatning av at det finnes avtaler under bordet, noe som gjenspeiles i undersøkelsen, sier Borgen.

Korrupte samarbeidsland

Av utviklingslandene på listen scorer halvparten under 3 på rankinglisten, noe som betyr at korrupsjon ofte gjennomsyrer offentlige institusjoner i disse landene.

Dette gjelder blant annet de fleste av Norges hovedsamarbeidsland innen bistand.

- Vi må sette inn enda mer ressurser for å bekjempe korrupsjon i disse landene. Og vi må spørre oss selv om hvordan vi kan sikre at bistanden ikke øker korrupsjonen i samarbeidslandene. Men først og fremst må vi rydde opp i eget reir før vi kritiserer andre, fremholder Borgen.

Lederen av den Berlin-baserte antikorrupsjonsorganisasjonen, Peter Eigen, sier at utviklingsland som har uttrykt vilje til å bekjempe korrupsjon trenger mer støtte fra giverland.

- I tillegg må giverland og internasjonale finansieringsinstitusjoner innta en mer bestemt holdning gjennom å stanse støtten til korrupte regjeringer og svarteliste internasjonale selskaper som blir tatt i å betale bestikkelser i utlandet, sier Eigen.

NTB

PENGER UNDER BORDET: Det er ikke uvanlig med skjulte overføringer eller vennskapskorrupsjon. Men i korrupsjonsrankingen kommer Norge forholdsvis godt ut på verdensbasis.