Lite land med krevende mål

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Jonas Gahr Støres utenrikspolitiske redegjørelse for Stortinget i går bekrefter at regjeringen har et høyt ambisjonsnivå når det gjelder Norges interesser og rolle på den internasjonale arena. Utenriksministeren lanserte ingen kursendringer, snarere forsterket og presiserte han de prioriteringer som er utviklet de siste åra. Det handler om en utenrikspolitikk som er interessebasert, men i en bred og utvidet betydning av dette begrepet. Dialog er den foretrukne arbeidsformen samtidig som Norges stemme skal være klar og fast i innhold.

Et lite land med en krevende geografisk plassering, har behov for størst mulig nasjonal enighet om hovedlinjene i utenrikspolitikken. På dette politiske området er brå kursendringer eller dristige eksperimenter sjelden av det gode. Likevel har den rød-grønne regjeringen under Støres ledelse tatt grep i utenrikspolitikken som har vitalisert gamle prioriteringer og etablert nye. Ingen som hørte utenriksministerens redegjørelse kan være i tvil om at medlemskapet i NATO og det nære forholdet til USA ligger fast. Støre la ikke skjul på at presidentskiftet i USA har endret den internasjonale dagsordenen i en retning Norge applauderer kraftig. Om Norges forhold før var trofast, men lunkent, virker det nå nesten som en nyforelskelse.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer