FRIVILLIGE: Frivillige som har sluttet seg til den irakiske hæren for å bekjempte ISIL, samles i Iraks nest største by Basra. Ifølge IHS' analytiker utgjør sekterisme et lojalitetsproblem i den militære styrken. Foto: Essem Al-Sudani / Reuters / NTB Scanpix
FRIVILLIGE: Frivillige som har sluttet seg til den irakiske hæren for å bekjempte ISIL, samles i Iraks nest største by Basra. Ifølge IHS' analytiker utgjør sekterisme et lojalitetsproblem i den militære styrken. Foto: Essem Al-Sudani / Reuters / NTB ScanpixVis mer

- Lite lojale, mangler utstyr og uten evne til samhandling

Derfor er den irakiske hæren i ferd med å tape for ISIL, ifølge militær analytiker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De siste ukene har den sunnimuslimske geriljagruppa Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL) sjokkert verden med sin militære framgang. De kontrollerer nå store deler av Nord-Irak, inkludert sentrale byer som Mosul og Tikrit, og truer også hovedstaden Bagdad. Hundretusener er drevet på flukt.

I går tok ISIL ifølge BBC kontroll over den strategisk viktige byen Tal Afar, mellom Mosul og den syriske grensa.

- Krigsforbrytelser Samtidig rapporteres det om omfattende grusomheter, spesielt rettet mot tilfangetagne soldater fra den irakiske regjeringshæren. ISIL hevder selv at de har massakrert 1700 sjiamuslimske soldater, dette underbygges av sjokkerende bilder lagt ut på sosiale medier som viser summariske henrettelser.

- Den tilsynelatende systematiske avrettingen av ikke-stridende kvalifiserer nesten helt sikkert til krigsforbrytelser, sier FNs sjef for menneskerettigheter Navi Pillai.

Den irakiske hæren har store problemer med å demme opp for ISILs framgang, og mister ifølge ubekreftede rapporter 300 soldater om dagen. Disse blir enten drept, såret eller deserterer.

Det amerikanske analysebyrået IHS' Midtøsten-spesialist Princy George forklarer at hærens problemer er et sammenfall av flere kritiske faktorer. Liten lojalitet, mangel på militært utstyr og dårlig koordinert opplæring er stikkord.

- Mange av soldatene har latt seg verve for å sikre fast inntekt snarere enn av lojalitet til sentralmakten i Bagdad, skriver George, og trekker fram at 1000 kurdere i forrige måned deserterte fra den 16. pansrede brigade for å slutte seg til de kurdiske Peshmerga-grupperingene.

Nektes kamphelikoptre Dette viser ifølge analytikeren at sekteriske skillelinjer fremdeles er et problem for sikkerhetssituasjonen i Irak. Han minnes at desertering i hærens tidlige dager avhang mye av hvorvidt soldatene måtte operere utenfor hjemregionen eller skyte på opprørere av sin egen etniske religiøse gruppe.

- At sunnisoldater denne uka deserterte, kan øke risikoen for mer sekterisk konflikt, skriver George - som ser statsminister Nouri al-Malikis rekruttering av lokale stammefolk som et bevis på at hæren ikke er sterk nok til å stå imot ISIL på egen hånd.

Like ille er det at den irakiske hæren er elendig utstyrt, både hva gjelder tungt artilleri, tanks og luftforsvar. Siden bakkestyrken tynnes i rekkene på grunn av alle deserteringene, avhenger hærens suksess i større og større grad av luftstøtte. Men oddsen for suksess er svak, mye på grunn av at hæren har hatt begrenset med tid til å bygge seg opp etter at USA trakk seg ut i 2011.

FRAMGANG: Millionbyen Mosul ble tatt av en liten styrke ISIL-krigere i forrige uke. Her roper støttespillere al-Qaida-slagord foran provinsmyndighetenes bygning i byen. Foto: AP / NTB Scanpix
FRAMGANG: Millionbyen Mosul ble tatt av en liten styrke ISIL-krigere i forrige uke. Her roper støttespillere al-Qaida-slagord foran provinsmyndighetenes bygning i byen. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

- Hæren er først og fremst en lett infanteristyrke, med en eneste panserdivisjon stasjonert nær Taji nord for Bagdad. Selv om divisjonen har kjøpt inn M1A1 Abrams-tanks, er hæren generelt lite mobile. Så seint som i fjor var de ute av stand til å utføre selvstendige operasjoner på grunn av problemer med logistikken, skriver George.

Ikke store øvelser Selv om hæren er i besittelse av tunge bombekastere, medfører dårlig opplæringsopplegg at de ifølge USAs forsvarsdepartement er ute av stand til å utføre samordnede operasjoner ut over kompaninivå. Dette skyldes at store koordinerte øvelser som involverer både infanteri med tanks og tungt artilleri, ingeniørtropper og kamphelikoptre, er fraværende, i hvert fall inntil i år.

Irakerne har også uforløst potensial i lufta, antyder IHS-analytikeren. Hæren besitter russiske Mi-helikoptre, mens luftforsvaret for en stor del lener seg på Cessna AC-208B Grand Caravan propellfly. Irak ønsker å kjøpe inn Boeing Apache AH-64E-helikoptre, men begge forsvarskomiteene i den amerikanske Kongressen har satt foten ned for salget; de frykter at regjeringen vil sette dem inn mot politiske motstandere istedenfor opprørere.

George bemerker at den irakiske spesialstyrken utmerker seg blant hæravdelingene. De er blitt satt inn i flere byer de siste ukene.

USA ser svært alvorlig på utviklingen i Irak. Utenriksminister John Kerry kunngjorde i går at det kan bli aktuelt å bistå Malikis styrker med droner (ubemannede fly), og har sendt hangarskipet «George H.W. Bush» til Persiabukta.

Uventet nok uttalte USA også at de er åpne for direkte samtaler om Irak med erkefienden Iran. Pentagon (det amerikanske forsvarsdepartementet) understreker imidlertid at militært samarbeid er utelukket.