Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Lite lønn for kvinnekamp

Ny forskning viser at kvinner i gjennomsnitt har 40 prosent lavere bruttoinntekt enn menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  20 prosent av gapet kan forklares med at kvinner jobber deltid, og at det er flere kvinnelige trygdede pensjonister. De resterende 20 prosentene kommer av at kvinner har lavere lønn enn menn, sier forsker Hilde Bojer, førsteamanuensis på økonomisk institutt på Universitetet i Oslo.

Hun har forsket på inntektsgapet fra 1970. Alle yrkesaktive over 18 år med inntekt høyere enn minstepensjon er med.

Ikke barn

-  De aller fleste kvinner i dag har egen inntekt, og det er en positiv utvikling. Vi skal ikke mange tiåra tilbake før mange kvinner var hjemmeværende helt uten egen inntekt, sier Bojer.

Hun tror det er lite kvinner kan gjøre for å ta inn på gutta.

-  Noen må passe på barna. Det blir som oftest mor som ofrer seg. Skal kvinner ha en sjanse til å ta innpå mannens inntektsnivå, må de slutte å få barn, sier Hilde Bojer.

-  Kvinner må begynne å jobbe heltid, sier Rita Lekang, likestillingsansvarlig i LO.

Politisk oppgave

-  Det oftest slik at de som jobber heltid lettest får høyere stillinger. Det er de som blir sendt på kurs og får kompetanseutvikling. Kompetanseutvikling betyr høyere lønn, sier hun.

Hun forteller at alle dessverre ikke får mulighet til å jobbe heltid.

-  Dette er noe som må jobbes med politisk. Heltidsjobb skal være en rettighet, deltidsjobb skal være en mulighet, sier Rita Lekang.

<B>FORNØYD:</B> Lena Norheim jobber som servitør i Oslo og er fornøyd med lønna. - I mitt yrke tjener ikke menn bedre enn kvinner, sier hun. Hos en tidligere arbeidsgiver ba Lena om høyere lønn og fikk det.
<B>MISFORNØYD:</B> Anne Christina Schjetne (29) synes hun tjener lite. - I bokbransjen er det mange kvinner og lønningene er kanskje deretter. Jeg synes jeg tjener lite i forhold til min kompetanse, sier Schjetne, som jobber på ARK på Karl Johan.
<B>REAGERER:</B> - Det verste er at kvinner og menn i samme jobb tjener forskjellig. Men det er heller ikke bra at tradisjonelle kvinneyrker er dårligere betalt enn typiske mannsjobber, sier Marit Valen-Sendstad (23) (t.h) og Helena Wingård (23). De jobber på Hennes & Mauritz. - Vi tjener bra for å jobbe i butikk. Her er det alder som avgjør lønna, ikke kjønn, sier de.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media