Lite lys i mørket

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter et møte med en rekke etats- og virksomhetsledere i går trøstet statsminister Jens Stoltenberg seg med at det ser ut til at krisemilliardene som er bevilget her i Norge blir satt i omløp. Men det var også det eneste han kunne glede seg over. Hans hovedbudskap til pressen var at utsiktene i internasjonal økonomi er verre nå enn de var for noen uker siden. Pilene peker feil vei, og de er brattere. Både i USA, Tyskland og Sverige snakkes det om kraftig økonomisk tilbakeslag, og Stoltenberg selv innser at «den internasjonale krisa er dypere, kraftigere og mer langvarig enn tidligere antatt.»

Det betyr at arbeidsledigheten kommer til å bli høyere enn det man har anslått. Hvor mye høyere vil ikke Stoltenberg anslå nå, men allerede i neste uke vil Nav komme med nye tall som igjen vil gi grunnlag for nye prognoser. Regjeringen vil vurdere behovet for ytterligere krisetiltak i forbindelse med framleggelsen av revidert nasjonalbudsjett i mai. Situasjonen krever at de om lag 45 milliarder kroner som er bevilget i motkonjunkturtiltak resulterer i nye arbeidsplasser. Og det skjer først når planer er ferdig, anbudsrunder er over og folk kan settes i sving med oppgavene. Like viktig er det at velferdsetaten Nav blir i stand til å løse sine oppgaver med å håndtere en raskt økende kø av arbeidsledige.

Det ser heldigvis ut til at mange prosjekter kan komme i gang raskt. Mange kommuner og virksomheter gjorde nødvendige forberedelser før regjeringen la fram sin krisepakke 26. januar. Det tar nødvendigvis tid å omsette milliardbeløp i nye arbeidsplasser. Muligheten som ligger i krisa er å få realisert etterlengtede offentlige oppgaver. Det vil også kunne holde liv i selskaper som nå har slunkne ordrebøker. Men når vi ser at nye vei- og banestrekninger bukter seg fram i landskapet, vil det formodentlig også stimulere til større optimisme og tro på at det er et lys i andre enden av tunnelen.