Lite museum - stor fiskefangst

I en bortgjemt vik på Sørvestlandet driver Johnny Nesvåg (40) sitt eget private båtmuseum og arrangerer fisketurer. Den tidligere sildefiskeren lever for kystkulturen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SOKNDAL (Dagbladet): -  Jeg er født her i Nesvåg. Jeg drev fiske sammen med min far, slik han gjorde med sin far. Det har gått i generasjoner, sier 40-åringen.

Nesvåg båtmotormuseum i Sokndal må være et av Norges minste og mest bortgjemte. Det ligger i en skjult vik, langt unna allfarvei helt sør i Rogaland. Smale og svingete bygdeveier ender opp på en liten kai. Over en knirkende gangbru langs fjellsida finner vi museet blant de gamle sjøhusene.

-  Dette er et sted for dem som vil ha ro i sjelen. Vi har ikke engang mobildekning, sier Nesvåg godlynt.

Stor samling

Her på farsgården, som fortsatt har et kobbel sauer og noen frittgående høns, klamrer Johnny Nesvåg seg fast med kone og fire barn. I museet har han en stor samling gamle båtmotorer, navigasjonsapparater, fiskeredskaper og mye annet utstyr. Utenfor ligger skøyta «Sjødis», som han bruker til å arrangere fisketurer for bedrifter og skoleklasser. Drømmen er å starte leirskole.

Stor samling

-  Jeg synes det er viktig å ta vare på kystkulturen, den ble forsømt i mange år. Kystkulturen er det genuint norske. Uten fisken i havet hadde befolkningen sultet i hjel, sier han.

Selv drar han stadig vekk ut og fisker middagsmat i en av båtene sine, spesielt om høsten. Det er ikke like mye å få som før.

-  Det har gått nedover med fisken i hele Nordsjøen. Havet er i endring. Men det er sjelden vi kommer helt tomhendte tilbake, sier Nesvåg.

Stor samling

Det beviser han når Dagbladet blir med Johnny Nesvåg, hans hyttenabo Einar Nesvåg og hans to døtre på tokt. Stine (9) og Malin (6) er ivrige fiskere, og det tar ikke lang tid før storesøster får en svær lyr.

-  Lykken er å være på ferie i denne båten. Nesten hver sommer bor vi i båten og loffer langs kysten som fanter. Det er toppen, slår Johnny Nesvåg fast.

MUSEUM: Johnny Nesvåg (40) har samlet på båtmotorer og maritimt utstyr i nesten 20 år. Resultatet ble et lite museum.
PÅ TOKT: Stine (9) får fisk (under) på tokt med søsteren Malin (6) og museumsbestyrer og fisketursjef Johnny Nesvåg.