Lite penger til feiring av kvinners stemmerett

Har bare fått 13 millioner kroner så langt, mens feiringen av unionsoppløsningen kostet hele 135 millioner kroner.

TRENGER MER PENGER: Kirsti Kolle Grøndahl leder Stemmerettskomiteen som koordinerer neste års feiring av hundre år med stemmerett for kvinner, og synes markeringen fortjener å få tildelt mer midler enn den har fått så langt .FOTO:Foto: Agnete Brun, MAGASINET/Dagbladet
TRENGER MER PENGER: Kirsti Kolle Grøndahl leder Stemmerettskomiteen som koordinerer neste års feiring av hundre år med stemmerett for kvinner, og synes markeringen fortjener å få tildelt mer midler enn den har fått så langt .FOTO:Foto: Agnete Brun, MAGASINET/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kirsti Kolle Grøndahl leder Stemmerettskomiteen som koordinerer neste års feiring av hundre år med stemmerett for kvinner. Hun er forsiktig med å kritisere det store gapet mellom bevilgninger til de to jubileene. Hun håper på mer penger etter hvert, men kommer med et hjertesukk:

- Vi skulle gjerne hatt mer forutsigbarhet, noe vi kunne fått med oversikt over hvilke midler vi har til rådighet totalt på et tidligere tidspunkt, sier Kolle Grøndahl til NTB.

Puslete Det er Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet (BLD) som på vegne av regjeringen er ansvarlig for jubileet. Så langt har de bevilget 9 millioner kroner. I tillegg har tre departementer gitt tilsagn om til sammen 3,2 millioner kroner til relaterte prosjekter.

- Det er puslete beløp, kommenterer kultursosiolog Olaf Aagedal.

Han har forsket på hundreårsmarkeringen av unionsoppløsningen i 2005, som endte med en prislapp på 135 millioner kroner, inkludert en budsjettoverskridelse på 50 millioner kroner. Aagedal tror myndighetene, kloke av skade, er forsiktige med å øse ut penger. Fungerende statsråd i BLD, Kristin Halvorsen (SV) ønsker ikke å kommentere saken.

Typisk Journalist Torunn Egge Roux i Stavanger Aftenblad mener det har pågått en forfordeling av midler til kvinneprosjekter fra BLD under eksstatsråd Audun Lysbakken (SV).

- Det må være et stort tankekors for et parti som SV at BLD under Lysbakkens ledelse tilsynelatende er helt uinteressert i hva kvinneorganisasjonene vil og kan bidra med, sier Egge Roux til NTB.

Hun minner om at SV tradisjonelt i stor grad henter støtte og stemmer fra kvinnepolitisk bevisste damer.

Likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener forfordeling er standarden:

- Dette føyer seg inn i et mønster av at kjønnslikestillingsorganisasjoner i Norge får små ressurser. Ombudet har påpekt dette gjentatte ganger, og FN har støttet vår bekymring.

Ørstavik har likevel full tro på neste års jubileum, som åpner med et arrangement på Kilden i Kristiansand på 8. mars:

- Samtidig synes jeg det er smålåtent av regjeringen å bevilge så lite til et så viktig jubileum, sier hun.

Stort engasjement I fjor hadde Stemmerettskomiteen rundt hundre møter med blant annet kommuner, lag og foreninger i Norge for å motivere og inspirere dem til å delta i 2013-feiringen.

- Det viser at vi kan få til ganske mye uten at det koster massevis av penger. Samtidig kunne vi fått til veldig mye med bare litt mer enn det vi har fått bevilget til nå, sier Kolle Grøndahl.

Bare rundt 1 million kroner er per i dag er lyst ut som støtte til lokale arrangementer.

- Vi håper å få ytterligere 1 million kroner senere i år så vi kan gi flere støtte. Det er ikke så enorme summer, men dette et grasrotjubileum. Vi legger ikke opp til pompøse, dyre evenementer, sier Kolle Grøndahl.

Spleiselag Stemmerettsjubileet er et spleiselag, men til syvende og siste er det regjeringen som formelt er arrangør av jubileumsåret.

- Det vil gjenspeile regjeringens ambisjoner. Jeg er sikker på at den sittende regjeringen, med så stor respekt for seg selv og vekt på likestilling, ønsker et godt jubileum, sier Kolle Grøndahl.

Hun får full støtte fra Aagedal, som har gitt komiteen gode råd på veien:

- Selv om ikke penger er ensbetydende med suksess, trenger man ha midler til å gjøre det til en minneverdig nasjonal begivenhet.
(NTB)