Anne-Elisabeth Hagen:

- Lite sannsynlig at det er mulig å framskaffe livsbevis

Under en pressekonferanse klokka 12 onsdag offentliggjør politiet et skosåleavtrykk fra åstedet. Samtidig slås det fast at politiets hovedhypotese ikke endres.

LØRENSKOG-FORSVINNINGEN: Politet ber om tips etter funn av skoavtrykk ved boligen der Anne Elisabeth Hagen forsvant. Video: Christian Wehus / Dagbladet Vis mer

LILLESTRØM / OSLO: (Dagbladet): Klokka 12 onsdag formiddag holder Øst politidistrikt en ny pressekonferanse forsvinningssaken på Lørenskog. Anne-Elisabeth Hagen (69) har vært savnet siden 31. oktober i fjor.

Politiinspektør Tommy Brøske starter pressekonferansen i dag med å fastslå at det ikke har vært noen ny kontakt med «motparten» etter 8. juli.

Ingen endring i hypotese

- Politiet har tatt henvendelsen som kom 8. juli på alvor. Vi merket oss spesielt at det ble opplyst at Anne-Elisabeth Hagen er i live, sier han.

Politiet har holdt mulighetene åpne, forteller Brøske, men det vurderes som påfallende at kontakten på nytt har opphørt.

- Helt fra saken ble kjent har vi etterlyst livsbevis. Når verken familie eller politiet har mottatt bevis på at Anne-Elisabeth Hagen er i live, vurderer vi det som lite sannsynlig at det er mulig å framskaffe et slikt livsbevis, sier Brøske.

Det er altså ingen endring av politiets hovedhypotese: At Hagen ikke er i live.

- Samtidig understreker jeg igjen at vi ikke har noe bevis for at hun er død, og vi har forståelse for at den siste kontakten i juli ga familien et håp.

Deretter forteller han at politiet i dag offentliggjør et skosåleavtrykk.

Flere avtrykk

- Som varslet har politiet behov for å gå ut med ny informasjon for å få ytterligere hjelp fra publikum, sier politiinspektør Brøske.

Politiet har oppdaget flere skoavtrykk på eiendommen, men dette avtrykket er det eneste hvor politiet ikke har klart å identifisere eier eller bruker.

- Avtrykket er funnet på et sted og på en slik måte at politiet mener det er sannsynlig at det tilhører en gjerningsperson, sier Brøske.

Avtrykket er avsatt av en sko i størrelse 45.

- Jeg kan bekrefte at det er avsatt flere avtrykk av samme skosålemønster, sier Brøske. Han vil ikke fortelle hvor mange avtrykk det er fra den samme skosålen, men han bekrefter også at slike avtrykk også er funnet innendørs i Hagen-boligen.

Det var på forhånd kjent at politiet skal komme med ny informasjon i saken. Rett før pressekonferansen fikk Dagbladet bekreftet at politiet kom til å legge fram bilder på dagens pressekonferanse.

SKOEN: Tommy Brøske med den type sko som avtrykket stammer fra. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet
SKOEN: Tommy Brøske med den type sko som avtrykket stammer fra. Foto: Henning Lillegaard / Dagbladet Vis mer
AVTRYKK: Dette skoavtrykket er det eneste politiet ikke har klart å identifisere eier eller bruker. Det er flere slik skoavtrykk på åstedet. Foto: Politiet
AVTRYKK: Dette skoavtrykket er det eneste politiet ikke har klart å identifisere eier eller bruker. Det er flere slik skoavtrykk på åstedet. Foto: Politiet Vis mer

Dette vet vi så langt om åstedet:

 • Siste sikre livstegn fra Hagen var en telefon til et familiemedlem klokka 09.14 den 31. oktober.
 • Hagen forsvant fra boligen en gang mellom klokka 9.15 og 13.30.
 • Ektemannen - forretningsmannen og milliardæren Tom Hagen (69) - kom hjem rundt klokka 13.30 og varslet politiet en drøy halvtime seinere.
 • I boligen på Fjellhamar ble det samme dag funnet et brev med krav om løsepenger for å få kvinnen tilbake i live. Overfor Dagbladet har politiinspektør Tommy Brøske fortalt at politiet har et konkret tall på hvor mange utsalgssteder papiret kan stamme fra.
 • Brevet var maskinskrevet, og etter det NRK har fått opplyst, ble det funnet sammen med en konvolutt.
 • Det har blitt fremmet krav om 9 millioner euro i løsepenger betalt i kryptovalutaen monero og framsatt grove trusler i brevet etterlatt på stedet.
 • På badet til familien Hagen fant politiet situasjonsspor, og ifølge VG blir de omtalt som slepemerker.
 • I midten av juni uttalte politiet at de var mer sikre på hvor mange som var i huset på forsvinningsdagen.
 • I dagene etter den antatte bortføringen ble det av politiet samlet inn flere skoavtrykk på eiendommen til ekteparet Hagen.
 • I midten av juni sa Brøske til NRK at de mener Hagen ble fraktet vekk fra sitt hjem i en bil.
 • Politiet fant Anne-Elisabeth Hagens telefon kort tid etter at hun ble bortført fra sitt hjem. Det er ukjent hvor den ble funnet.
 • Politiet har finkjemmet huset på Fjellhamar, både innvendig og utvendig, og en 3D-skanning av eiendommen ble brukt for å gi en full grafisk framstilling av området.
 • Huset er frigjort og er i bruk i dag.

Splittet syn

I slutten av juni endret politiet hovedhypotese. Politiet anser det mindre sannsynlig at det dreier seg om en bortføring med økonomisk motiv. Hovedhypotesen er at Anne-Elisabeth Hagen ble drept.

Under pressekonferansen i starten av august, ble det også klart at politiet holder fast på sin hovedhypotese, til tross for at familiens bistandsadvokat, Svein Holden, bare timer tidligere hadde holdt en egen orientering for pressen, hvor han fortalte at det hadde kommet nye meldinger fra de antatte gjerningspersonene.

Mens politiet mener de står overfor en drapssak, har familien fremdeles håp om at deres kone, mor og bestemor skal komme hjem i live.

- Vi tar den nye henvendelsen på alvor, og vi har forståelse for at den siste kontakten gir familien håp om at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Men selv etter den siste henvendelsen er det mangel på livsbevis, og politiet anser det fortsatt som lite sannsynlig at hun er i live, sa Brøske den gang.