- Lite sannsynlig at pasienten er smittet

Har høy feber, men ikke influensasymptomer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HAUGESUND/OSLO: (Dagbladet.no): En mann i 40-årene ble tidligere i dag innlagt på Haugesund sykehus. Han har nylig oppholdt seg i Texas, og på bakgrunn av symptomer er han testet for svineinfluensa.

Resultatene av testen ventes ikke før om 1-2 dager, men smittevernoverlege Lars Holst-Larsen ved Helse Fonna tror ikke at pasienten er smittet av det nye viruset.

- Jeg tror ikke det. Det er ikke bekreftet verken at han har svineinfluensa eller at han ikke har det. Men sannyligvis har han det ikke, sier smittevernoverlegen til Dagbladet.

Mangler symptomer
- Hva bygger du dette på?

- For det første så har han ikke influensasymptomer. Han har høy feber, men han har ikke smerter i leddene eller problemer med luftveisene. For det andre så har han ikke vært i Mexico, men i Texas. Sjansen for at en nordmann skal ha truffet de som er smittet der er relativt liten. Vi tar likevel ingen sjanser, det var innenfor retningslinjene til Folkehelseinstituttet at dette skal rapporteres, sier smittevernoverlegen som mener folk har en tendens til å overreagere i slike situasjoner.

- Høy feber kan være symptom på en rekke sykdommer, minner han om.

I isolat
Prøvene er sent både til Haukeland Universitetssykehus og til Folkehelseinstiuttet.

- TROLIG IKKE SMITTET:  Smittevernoverlege Lars Holst-Larsen ved Helse Fonna tror ikke at pasienten i Haugesun har svineinfluensa. Foto: Arthur Halseid
- TROLIG IKKE SMITTET: Smittevernoverlege Lars Holst-Larsen ved Helse Fonna tror ikke at pasienten i Haugesun har svineinfluensa. Foto: Arthur Halseid Vis mer

- Trolig får vi svarene om en dag eller to, hvis han ikke får en annen diagnose før den tid, sier legen.

I henhold til rutinene er pasienten lagt i isolat.

Pressesjef i Helse Fonna Margrethe Langebro mener sykehuspersonellet i Haugesund har reagert veldig profesjonelt.

- Dette er et bevis på at de klarer å være i forkant av denne type hendelser. Heldigvis er vi et friskt folkeslag så det er ikke så ofte vi må ta stilling til mulige epidemier, sier hun.
Forberedt på Pandemi
- Dette er en alvorlig situasjonen hvor vi har et virus som ser ut til å smitte mellom mennesker. Vi forbereder oss på en pandemi, sa helseminister Bjarne Håkon Hanssen i ettermiddag.

Under en pressekonferanse med helsedirektør Bjørn Inge Larsen i Helsedirektoratet og helsedirektør Bjørn Gunnar Iversen fra Nasjonalt Folkehelseinstitutt orienterte myndighetene om svineinfluensaen.

- Store konsekvenser
- Vi har ikke en pandemi i dag. Men det kommer cirka tre ganger hvert hundreår. Vi sjekker nå om dette svininfluensa-viruset kan bli det, sier helsedirektør Bjørn Inge Larsen.

- Vi risikerer en trussel med 1,2 millioner influensa-syke og 13 000 ekstra døde med en svineinfluensapandemi. Noe som vil gi store konsekvenser for samfunnet. Dette er det verste scenariet, sa Hanssen.

Til Dagbladet.no sier Hanssen at folk ikke skal være bekymret i dag, og han ikke ser for seg dette såkalte worst-case-scenariet.

- Min jobb er å planlegge at en pandemi kan komme. Det er umulig å se for seg en situasjon som blir beskrevet i detalj, men vi må forberede oss på det mest alvorlige, sier Hanssen til Dagbladet.no.

- VISER AT VI ER I FORKANT:Sykehuset har oppført seg veldig profesjonelt, mener pressesjef i Helse Fonna Margrethe Langebro. Foto: Arthur Halseid
- VISER AT VI ER I FORKANT:Sykehuset har oppført seg veldig profesjonelt, mener pressesjef i Helse Fonna Margrethe Langebro. Foto: Arthur Halseid Vis mer