Ekspert om Lavrovs ultimatum:

- Lite sannsynlig

Den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug kaller Russlands ultimatum for propagandautspill, og stiller spørsmål ved om Putin faktisk vet hvor mye han har tapt.

ULTIMATUM: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kom natt til mandag med et ultimatum til Ukraina om å godta Moskvas forslag om å demilitarisering og avnazifisere territoriene som er kontrollert av regimet, ellers vil den russiske hæren bestemme utfallet. Foto:Russlands utenriksdepartements pressekontor via AP/NTB

ULTIMATUM: Russlands utenriksminister Sergej Lavrov kom natt til mandag med et ultimatum til Ukraina om å godta Moskvas forslag om å demilitarisering og avnazifisere territoriene som er kontrollert av regimet, ellers vil den russiske hæren bestemme utfallet. Foto:

Russlands utenriksdepartements pressekontor via AP/NTB Vis mer
Publisert

Natt til tirsdag kom Russlands utenriksminister Sergej Lavrov med et ultimatum til Ukraina.

- Enten må Ukraina godta Moskvas forslag, eller så kommer den russiske hæren til å bestemme utfallet, var beskjeden fra Lavrov.

- Våre forslag for demilitarisering og av-nazifisering av territoriene som er kontrollert av regimet, og eliminering av trusler mot Russlands sikkerhet med utspring derfra, inkludert fra våre nye landområder, er godt kjent for fienden, uttalte han.

Videre mener han at det er opp til regimet i Kyiv å oppfylle de russiske forslagene.

- Poenget er enkelt: Det vil være til deres eget beste å oppfylle forslagene. Ellers kommer saken til å bli avgjort av den russiske hæren, sier utenriksministeren.

- Rent propagandautspill

Uttalelsene til Lavrov overrasker ikke den pensjonerte generalløytnanten Arne Bård Dalhaug.

- Det er ikke første gang Russland og Lavrov kommer med slike krav. Det er lite sannsynlig at dette vil ha noe gjennomslagskraft, sier Dalhaug til Dagbladet.

Ifølge Dalhaug kommer Lavrov trolig med disse uttalelsene for å ivareta en forestilling innad i Russland om at invasjonen i Ukraina går etter planen.

- Dette er et rent propagandautspill, og man må tolke det deretter, sier Dalhaug.

PROPAGANDA: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener at Russlands ultimatum til Ukraina er propaganda. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
PROPAGANDA: Pensjonert generalløytnant Arne Bård Dalhaug mener at Russlands ultimatum til Ukraina er propaganda. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Typisk russisk

Bare siden i sommer har den russiske hæren hatt flere nederlag og Russland har tapt flere av landområdene som de okkuperte i begynnelsen av krigen.

- Russland forsøker å spinne en historie om at de er et land som er sterke i krig. Derfor kommer de med falske uttalelser for å opprettholde den troen hos befolkningen. Men det er klart at det er vanskelig å opprettholde den forestillingen med gjentatte tap, sier den pensjonerte generalløytnanten.

Likevel stiller han spørsmål ved om president Vladimir Putin og utenriksminister Lavrov faktisk vet hvordan det står til med de russiske styrkene i krigen mot Ukraina.

- Dette er typisk russisk. Jeg har selv opplevd det, da jeg skulle forhandle med russerne, da jeg bodde øst i Ukraina. De forteller noe vi andre vet er løgn, som en selvfølgelighet, sier Dalhaug.

Han spør seg om Putin og Lavrov egentlig vet hvordan den reelle situasjonen ved fronten er.

MØTE PRESSEN: Torsdag 22. desember holdt Russlands president en pressekonferanse. Der sendte han flere stikk mot Vesten. Video: Reuters. Vis mer

- Vet de at de opprettholder et propaganda-bilde, eller får de tildelt falske rapporter fra sine underordnede, spør Dalhaug seg videre.

Utfordrende forhandling

Lavrov og Russland ønsker med andre ord ikke å gjøre endringer i sine «forslag» for framtida til de to landene.

- Russland har ikke til hensikt å foreslå noen nye initiativ om sikkerhetsgarantier, sa utenriksministeren i et intervju publisert av nyhetsbyrået TASS tirsdag.

Lavrov oppfordret Vesten videre til å vise «maksimal forsiktighet» når det gjelder kjernefysiske våpen.

Dette skjer etter at Putin tidligere sa han var åpen for forhandlinger, samtidig som han beskyldte Ukraina og de vestlige allierte for ha å unnlatt å delta i samtaler.

Ukraina på sin side ba nylig om å fjerne Russland som et permanent medlem av FNs sikkerhetsråd, og anklaget landet for brudd på folkeretten.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer