Lite sopp å spore opp

Den tørre og varme sommeren har skylda. Men ifølge ekspertene er det fortsatt sopphåp.

GLIMRER MED SITT FRAVÆR: I skogene på Sør- og Østlandet er det lite spiselig sopp å spore opp for tida. Årsaken er en varm og tørr sommer, tror ekspertene. 
Foto: Berit Roald / NTB scanpix
GLIMRER MED SITT FRAVÆR: I skogene på Sør- og Østlandet er det lite spiselig sopp å spore opp for tida. Årsaken er en varm og tørr sommer, tror ekspertene. Foto: Berit Roald / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I skogene i Sør-Norge er det nesten ikke sopp å oppspore for tida. Det er uvanlig, og det er den tørre sommeren som har skylda.

- På Sør- og Østlandet er det lite sopp å finne for øyeblikket. Det er rett og slett for tørt, sier Reidun Braathen, som er daglig leder for Norges sopp- og nyttevekstforbund.

- Det er innmari tørt, og da får soppen problemer, supplerer Torborg Galteland som er daglig leder for Norsk Botanisk Forening.

På denne tida pleier man normalt å kunne finne både den populære kantarellen og kremler i skogen, forteller hun.

- Men soppsesongen er langt fra forutsigbar, og det kan hende soppen ikke kommer uansett hva slags vær vi får, sier Galteland.

- Kan endre seg på ei uke Håp er det imidlertid. Sesongen har akkurat starta. Mye kan forandre seg, og det kan skje kjapt, ifølge Galteland og Braathen.

- Kommer det nedbør nå, så kan mye endre seg på bare en ukes tid, sier Braathen.

Ifølge henne er langt fra hele landet rammet av soppmangel.

FORTSATT TIDLIG: Til tross for at det er lite sopp i skogene i Sør-Norge for øyeblikket, er det fortsatt så tidlig i soppsesongen at mye kan forandre seg. Håp om å kunne fylle en kurv som dette med traktkantarell, kantarell og fåresopp er med andre ord fortsatt sterkt til stede.
Foto: Jan Greve
FORTSATT TIDLIG: Til tross for at det er lite sopp i skogene i Sør-Norge for øyeblikket, er det fortsatt så tidlig i soppsesongen at mye kan forandre seg. Håp om å kunne fylle en kurv som dette med traktkantarell, kantarell og fåresopp er med andre ord fortsatt sterkt til stede. Foto: Jan Greve Vis mer

- I Trøndelag er det kjempesesong, og masse sopp i skogen. På Vestlandet er det også allerede en del, sier Braathen, og fortsetter:

- Dessuten er det jo slik at de fleste forventer at soppsesongen først starter skikkelig i august/september.

Dobbeltgjengere Når man finner sopp må man være ytterst forsiktig med å forsikre seg om at soppen ikke er giftig, understreker de to kvinnene.

Braathen anslår at det finnes om lag 100 spiselige sopper i Norge, men mange av dem har dobbeltgjengere som kan gi sterkt ubehag og i verste fall være dødlige om man spiser dem.

- Den soppen flest blir forgifta av er hvit fluesopp. Mange fremmedspråklige fra Asia plukker og spiser den, fordi den likner veldig på en spiselig sopp de kjenner fra hjemlandet, sier hun.

Denne hvite fluesoppen er en av fire sopper hun advarer spesielt mot. De andre soppene som kan drepe er grønn fluesopp og spiss- og butt giftslørsopp. 

Oppdaterte soppbøker - Man må være hundre prosent sikker på arten før man spiser en sopp. Her er det viktig med kunnskap, og vi anbefaler kurs eller å få soppen kontrollert på soppkontroller som finnes over hele landet, sier Braathen.

Om man bare bruker en soppbok for å identifisere en sopp, er det viktig at boka er ny. Noen sopper som før i tida ble regnet som spiselige har nemlig fått karakteren giftig i dag.

- Et eksempel på en slik sopp er pluggsopp. I gamle soppbøker står den oppført som matsopp, men i dag vet vi at den er giftig. Den kan gi alvorlige allergiske reaksjoner, sier Baathen.

DOBBELTGJENGERE: KIantarellen (t.v.)  er spiselig, mens giftslørsoppen (t.h.) er meget giftig. Når man finner sopp i skogen må man være ytterst forsiktig og forsikre seg om at soppen er spiselig, understreker Braathen og Galteland.
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
DOBBELTGJENGERE: KIantarellen (t.v.) er spiselig, mens giftslørsoppen (t.h.) er meget giftig. Når man finner sopp i skogen må man være ytterst forsiktig og forsikre seg om at soppen er spiselig, understreker Braathen og Galteland. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Om man frykter man har spist en giftig sopp, er det bare å kontakte sykehus med en eneste gang, understreker hun.

- Noen giftige sopper gir reaksjoner øyeblikkelig, mens med andre - som for eksempel spiss- og buttgiftslørsopp - kan det gå opptil 14 dager før symptomene viser seg.

- Masse blåbær Dersom det forblir lite sopp i skogene i Sør-Norge i år, eller at man av andre grunner ikke ønsker sopp på matfatet, kan Braathen informere om at det er masse av andre godsaker i skogen i år. Det er nemlig et skikkelig «bærår».

- Det er masse blåbær på Østlandet nå, og det ser ut som det kommer mye tyttebær og multer også, sier hun.

BLÅBÆR: Ifølge daglig leder for Norges sopp- og nyttevekstforbund, Reidun Braathen er det svært mye blåbær i skogene i Sør-Norge for øyeblikket.
Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
BLÅBÆR: Ifølge daglig leder for Norges sopp- og nyttevekstforbund, Reidun Braathen er det svært mye blåbær i skogene i Sør-Norge for øyeblikket. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer