Lite til deg og meg

Mens milliardærene håver inn, må lønnsmottakere flest nøye seg med et par hundrelapper i måneden hvis Høyre og Frp kutter formuesskatten.

IKKE OVERBEVIST:  Wenche og Steinar Bøknes sier en eventuell gevinst på et par tusen kroner i året, dersom formuesskatten vrakes. ikke er nok til å vinne dem over før valget i september. Foto: ERIK BERGLUND
IKKE OVERBEVIST: Wenche og Steinar Bøknes sier en eventuell gevinst på et par tusen kroner i året, dersom formuesskatten vrakes. ikke er nok til å vinne dem over før valget i september. Foto: ERIK BERGLUNDVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Også vanlige lønnsmottakere vil tjene noen kroner dersom formuesskatten forsvinner og toppskatten reduseres. Men det er langt under det de norske milliardærene vil håve inn.

En person med vanlig inntekt vil ifølge tallene SV har regnet ut, få rundt 200 kroner i skattelette i måneden.

Tjener en 250 000 kroner i året, får du en årlig skattelette på 2?280 kr. Med en lønn på 400?000 i året, er den gjennomsnittlige skatteletten på 2?480 kroner. Det vil si 207 kroner i måneden.

De omtrent 650?000 nordmennene som tjener under 150?000 i året, vil i snitt spare bare 67 kroner i måneden.

—?Ikke nok
Steinar Bøknes og kona Wenche, fra Namsos, sier en eventuell skattegevinst ikke blir avgjørende for hvem de skal stemme på ved stortingsvalget 14. september. Til det er effekten for liten.

—?Nei, når det gjelder økonomien blir dette ikke nok. Da har det større effekt med for eksempel rentekostnader, selv om det ikke er like lett å si hvem som har ansvar for det nivået, sier Steinar Bøknes til Dagbladet.

Han har likevel sympati med noen av problemene formuesskatten kan føre med seg. Bøknes leier selv ut eiendom som det ikke er mulig å selge. Dermed betaler han skatt både av leien og formuesskatt av verdien på tomtene, selv om de ikke har noen reell omsetningsverdi.

—?Det dreier seg ikke om store pengene, så det er ikke så farlig. Det som er synd er firmaene som må bruke avkastning til å betale skatt, på verdier som ikke er omsettbare. De sympatiserer jeg med, sier Bøknes.

Liten innvirkning
Seniorrådgiver Gisle Høyland i Norsk Familieøkonomi, som driver rådgivning innen privatøkonomi, tror en vraking av formuesskatten ikke vil bety all verden for de fleste norske barnefamilier.

—?I en familie er det ofte slik at man sitter med gjeld, så for barnefamilier vil det neppe merkes så mye, sier Høyland til Dagbladet.

Personer med en skattemessig nettoformue på mer enn én million kroner betaler 93 prosent av all formuesskatt i 2009.

Da tror Gisle Høyland heller at en endring i toppskatten kan bety noe. Den slår i dag inn ved årslønner på mer enn 441?000 kroner.

-?Toppskatten betyr mer
Høyre har ønsket å øke innslagspunktet for trinn én til 455?000 kroner, som at alle som tjener over dette beløpet vil få en skattelette på 1?260 kroner. Frp har villet øke innslagspunktet til en årslønn på 500?000. Det betyr 5?310 kroner spart for dersom du tjener mer enn en halv million.

—?Det er flere som rammes av toppskatten, siden lønningene øker. Det har skjedd selv om innslagspunktet også er hevet de siste åra, sier Høyland.

Les også:
Hagen-familien får 100 mill. i skattelette om Høyre og Frp vinner valget.
Nettmøte med Audun Lysbakken klokka 13 i dag.