Lite verdsatt - et politisk valg

Skal målet om likelønn nås, kan ikke privat sektor bestemme størrelsen på den økonomiske rammen for oppgjøret i andre sektorer. Da vil likelønnsgapet forbli status quo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Likestillingsloven er 20 år, men for store grupper av kvinner er det fortsatt langt igjen til reell likestilling. Ulik lønn mellom kvinne- og mannsdominerte yrkesgrupper er i dag vårt største likestillingsproblem. Lik lønn for arbeid av lik verdi er et prinsipp som blir slått fast i likestillingsloven. Allikevel vet vi at det i mange yrker betales lav lønn - ikke fordi karakteren av arbeidet tilsier det - men fordi arbeidet i all hovedsak utføres av kvinner.

Likelønn er ikke at alle skal tjene det samme, men at arbeid som vanligvis utføres av kvinner, skal ha samme lønnsnivå som i yrker som er dominert av menn, når ansvaret og utdanningen som kreves for stillingen, er noenlunde den samme. Det er et problem at det skjer en undervurdering av arbeidet innenfor utdannings- og omsorgssektoren. Barnehagen er et typisk eksempel på dette. En barnehagestyrer kan være leder for en bedrift med rundt 15 ansatte, ansvar for 50-60 barn og et rammebudsjett på 3-4 millioner - til en minstelønn av kr 234500.

Lønnsnivået i ulike sektorer er ikke skjebnebestemt. I offentlig sektor ligger det politiske avveininger og valg til grunn for lønnsfastsettelsen. Man har valgt å verdsette arbeid med barn og unge lavere enn annet arbeid. Lønnsfastsettelse skjer selvfølgelig gjennom lønnsforhandlinger mellom arbeidstakerorganisasjonene og arbeidsgiver. Men slik forhandlingssystemet fungerer i dag, vedlikeholdes eller forsterkes tendensen til at kvinnedominerte yrker blir lavere verdsatt. Systemet gjør det vanskelig for arbeidstakerorganisasjonene å få hevet lønnsnivået til kvinnegruppene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer