Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Liten boikottvilje

De første rapportene tyder på at oppslutningen om de nasjonale prøvene i 10. klassetrinn i dag er stor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppfordringen om boikott av prøvene har dermed trolig ikke fått det omfanget blant ungdomsskoleelevene som en kanskje kunne ha ventet på forhånd.

Elevorganisasjonen i Norge hadde på forhånd oppfordret elevene til å gå i klasserommene sine på vanlig måte, men levere en blank besvarelse i protest mot denne typen prøver.

Elevene testes denne gangen i engelsk skriftlig (25. januar) og lesing (27. januar).

- Trues

Leder av Elevorganisasjonen, Solveig Tesdal, sier til NTB at de venter en større oppslutning om boikottaksjonen blant elevene i videregående skole, som skal ha sine prøver torsdag, enn blant elevene i 10. klassetrinn på ungdomsskolen, som gjennomførte sine prøver tirsdag.

- Årsaken til dette er todelt. For det første organiserer Elevorganisasjonen elevene i den videregående skolen. Det andre er at elevene i ungdomsskolen både er blitt truet med straff og nedsatt standpunktkarakter dersom de leverer en blank besvarelse.

Disiplin

En ringerunde NTB har tatt til flere skoler, tyder på at skolene har tatt i bruk streng disiplin i forbindelse med gjennomføringen av de nasjonale prøvene i ungdomsskolen.

Inspektør Annvard Stavrum ved Spjelkavik ungdomsskole i Ålesund sier at elevene må sitte i 90 minutter enten de er ferdige med prøven eller ikke. De får forlate pulten kun ved toalettbesøk.

- Vi følger regelverket til punkt og prikke, og her er det full oppslutning, sier han til NTB.

Standpunkt

Inspektør Gerd Karlsen ved Ugla ungdomsskole i Trondheim sier til NTB at resultatet av de nasjonale prøvene kan brukes i vurderingen av elevenes standpunktkarakter. Hun synes de nasjonale prøvene er gode, men deler elevenes oppfatning når det gjelder offentliggjøring av resultatene.

Rektor Karin Aasbø ved Breimyra ungdomsskole i Bergen sier at hennes inntrykk er at elevene ved skolen er innstilt på å gjennomføre prøvene.

Prøvene skal være avsluttet ved de ulike skolene på ulike tidspunkter mellom klokken 11 og 15 tirsdag.

(NTB)