Liten effekt på sokkelen

Stavanger (NTB): Torsdagens generalstreik får liten praktisk og økonomisk effekt på sokkelen. Men streiken blir markert på flere plattformer i Nordsjøen, og helikoptertransporten til og fra oljeinstallasjonene blir rammet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Olje- og gassproduksjonen ved produksjonsanlegg på land eller til havs blir ikke berørt, i pakt med fagforeningenes ønsker. Også virksomhet av sikkerhets- eller beredskapsmessig karakter skal opprettholdes på forsvarlig måte.

- Vi har ikke fått melding om støre praktiske konsekvenser av streiken, opplyser informasjonsdirektør Maiken Ims i OLF - Oljeindustriens Landsforening, som alle operatørselskapene står tilsluttet.

Hun regner ikke med at streiken blir noen direkte belastning for oljeindustrien, i og med at protesten mot å fjerne en fridag ikke er rettet mot arbeidsgiverne, men mot de politiske myndighetene. Streiken er verken lønns- eller tariffstridig, påpeker Ims.

Forsinket transport

At norsk luftrom stenges mellom klokken 14 og 16, får betydning for helikoptertransporten av oljearbeidere. Informasjonssjef Johan P. Petersen i Helikopter Service (HS) regner med at rundt 20 rundturer blir berørt i selskapet, og at rundt 600 passasjerer kommer forsinket avgårde. Men HS regner med å innhente forsinkelsen i løpet av ettermiddagen og kvelden.

For Statoil betyr streiken at nærmere 7000 ansatte ved kontorstedene i Norge går ut i streik i det aktuelle tidsrommet. Offshore regner ikke informasjonssjef Nina Steihaug med at streiken får noen følger.

Politisk markering

De to fagforeningene i Phillips Petroleum har varslet politiske markeringer ved hovedkvarteret i Tananger. Også på Ekofisk-feltet blir det markering for de som har anledning til å delta.

- Men de som er tilknyttet produksjonen kommer ikke til å forlate arbeidsstedet, opplyser pressetalsmann Ingvar Solberg til NTB.