Liten effekt uten USA

Dersom de globale utslippene skal reduseres betydelig, er det helt nødvendig med en avtale som også bidrar til å redusere utslippene både fra USA og fra u-land med store utslipp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Kyoto-avtalen, som ble fremforhandlet 1997, innebærer at alle industrilandene har tallfestede utslippsbegrensninger for klimagasser for perioden 2008- 2012. USAs president George W. Bush har erklært at USA vil trekke seg fra avtalen.

Ved fortsettelsen av det sjette partsmøtet til klimakonvensjonen i Bonn diskuterer industrilandene om Kyoto-avtalen bør gjennomføres selv om USA ikke deltar.

Et viktig spørsmål som bør stilles i den forbindelse, er hva en ønsker å oppnå ved å gjennomføre Kyoto-avtalen uten USA, og hva som er konsekvensene av at USA uteblir.

Liten effekt

En Kyoto-avtale som ikke inkluderer USA, betyr at den globale utslippsreduksjonen oppnådd ved å gjennomføre avtalen blir svært liten. Dette skyldes at USA står for en stor andel av de globale utslippene og at den forventede veksten i USAs utslipp fram til 2008 er høy. I tillegg har ikke u-landene forpliktelser om å redusere egne utslipp. Basert på anslag fra EU-kommisjonen kan en forvente at dersom USA ikke deltar i Kyoto-avtalen vil de land som ikke omfattes av utslippsreduksjoner stå for over 70 prosent av de samlede globale utslippene i 2008. Det sier seg selv at en avtale om utslippsreduksjoner som omfatter mindre enn 30 prosent av de globale utslippene, ikke i vesentlig grad kan innvirke på de globale utslippene uten at dette innebærer betydelige utslippsreduksjoner og dermed store kostnader.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer