Liten fare for atomulykke

Bellona mener det er liten fare for at det skal inntreffe en ukontrollert nedsmelting i atomreaktoren til den havarerte ubåten «Kursk».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Ingenting er utelukket, men vi vil si at faren for en nedsmelting er liten. Men er skroget ved reaktorene eller det automatiske kjølesystemet ødelagt, er det stor fare for radioaktive utslipp til det maritime miljø, sier Bellonas Thomas Nilsen til Dagbladet.no.

De to reaktorene i Kursk stenges automatisk ned ved store rystelser eller en kollisjon. Deretter trer et autmatisk nødkjølesystem i funksjon. Dette drives av varmen som utvikles i reaktorene til å holde seg selv i gang.

- Dette er et helt unikt system, som vil virke selv om ubåten ligger opp ned, strømforsyningen borte og mannskapet døde, sier Nilsen.

Fare for mindre utslipp

Men selv om faren for en nedsmelting er liten, er det fortsatt fare for radioaktive utslipp. Hvis kjølesystemene eller skroget til reaktorene er ødelagt kan det lekke inn sjøvann i reaktorseksjonen.

- Dette er på en måte bra, siden det vil bidra til å kjøle ned reaktorene, men når det slipper vann inn, vil det også slippe vann ut, og dermed radioaktivitet, sier Nilsen.

Hvis reaktorene blir overopphetet på grunn av skader på kjølesystemet, vil brenselsstavene kunne sprekke. Dette vil føre til større utslipp av radioaktivitet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer