Liten framgang - enorm jubel

En ørliten framgang utløste enorm jubel på Senterpartiets valgvake. Sp-leder Åslaug Haga satt lenge på pinebenken for å få vite om stortingsplassen var reddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En hårfin ledelse til de rødgrønne var nok til at Haga slapp jubelen løs i går kveld. Klokka 22.30 tydet alt på at Haga også redder plassen på Stortinget, men helt sikker var hun ikke.

-  Dette har definitivt vært min mest spennende valgkamp, i dag har jeg bare gått rundt uten å gjøre noen ting, sier Sp-lederen.

Seint i går kveld lå Sp an til å øke sin oppslutning med 1-2 prosentpoeng i forhold til det historisk dårlige resultatet på 5,6 prosent for fire år siden. Det vil trolig bety en økning fra ti til tolv mandater på stortinget.

-  Takket være en enorm laginnsats, har vi klart å snu trenden når det gjelder stortingsvalg, sier Haga, og får støtte fra partiets parlamentariske leder, Marit Arnstad.

-  All framgang i forhold til 2001 er bra. Det betyr at partiet får et løft, sier hun.

De grønne er imidlertid langt unna rekordvalget i 1993, da partiet takket være EU-saken fikk en oppslutning på over 16 prosent.

-  Jeg har vært mer opptatt framgang for Senterpartiet enn for muligheten for en rødgrønn regjering, sier partilederen.

Kjemper mot Valgerd

Den nye valgordningen har gjort de siste ukene ekstra nervepirrende for Sp-lederen, og på flere meningsmålinger har hun vært ute av Stortinget. Tidligere fikk folkerike kommuner som Akershus flere utjevningsmandater - det reddet Haga i 2001. I den nye ordningen får landets fylker bare ett utjevningsmandat hver, noe som har ført til en spennende kamp mellom Haga og Valgerd Svarstad Haugland (KrF) om utjevningsmandatet i Akershus.

-  Jeg har konsentrert meg om å redde mitt eget mandat, ikke hvorvidt jeg skal slå Valgerd, sier Haga.

De siste ukene har det vært mye oppmerksomhet på hvor negativ den nye valgordningen vil være for Sp. Marit Arnstad har imidlertid ikke latt seg bekymre.

-  Mange har sagt at vi vil komme dårlig ut med den nye valgordningen. Dette stemmer ikke, for eksempel ville fra 1997 gitt et bedre utslag for oss med den nye ordningen, sier Arnstad.

Tøffere enn Bondevik I

Tidligere Sp-leder Johan J. Jakobsen mener det vil bli tøffere å samarbeide med SV og Ap, enn det var å samarbeide med Venstre og KrF i Bondevik I-regjeringen.

-  Den politiske avstanden er større, så dette vil bli mer krevende. SV har ikke tradisjon for kompromisser og kamelsluking, sier han.

Partiets to kvinnelige topper er ikke enig i dette.

-  Jeg tror ikke dette vil bli noe vanskeligere politisk sett, sier Haga.

-  Vi har jo ikke prøvd dette før, så vi vet ikke hvordan det vil bli. Vi er enig i mye av den økonomiske politikken, men det blir nok mer diskusjon i miljø - og verdispørsmål, sier Arnstad.

Klare til forhandlinger

Med tolv mandater på Stortinget, mener Haga at Senterpartiet vil ha et godt utgangspunkt for regjeringsforhandlinger med Ap og SV.

-   Den politiske plattformen dette gir oss skal vi først og fremst bruke til tre ting: bedre kommuneøkonomien slik at det blir flere lærere og flere hender i eldreomsorgen, en distriktspolitisk snuoperasjon og et krafttak for frivilligheten.

-   Er dette nok til å bevare kontantstøtten?

-   Det skal vi i alle fall kjempe beinhardt for, sier Haga

HYLLET: Sp-leder Åslaug Haga ble mottatt med trampeklapp på partiets valgvake i går kveld.
b> NERVEPIRRENDE: Sp\'s parlamentariske leder Marit Arnstad var svært spent da de første valgdagsmålingen kom i går.